Rondvraag: Met welke levenswijsheid hou jij je geest fit en gezond?

Gepubliceerd op dinsdag 24 september 2019 15 u.
Genk wordt van 1 tot 10 oktober overspoeld met spreuken. Ze vestigen onze aandacht op het belang van een goede geestelijke gezondheid. Depressie, burn-out, angsten … erover praten is vaak nog taboe. Vandaar onze vraag deze maand in 3600: Met welke levenswijsheid hou jij je geest fit en gezond?

MARIO: "Aandacht is het mooiste wat je iemand kan geven"

Ik heb vroeger in de bouw gewerkt en dat bracht vaak heel wat stress met zich mee. Nu doe ik vrijwilligerswerk in Toermalien. Ik krijg zoveel liefde van de bewoners. Ik ga elke avond met een goed gevoel naar huis. Ik merk dat ik veel rustiger ben dan vroeger en mij een stuk beter in mijn vel voel. ‘Aandacht is het mooiste dat je iemand kan geven’, dat is de spreuk die het meest op mij van toepassing is.

ELISA: "Wacht niet op de bijzondere momenten, maak gewone momenten bijzonder" 

Als ik mij wil ontspannen speel ik vaak Rummikub of kijk ik tv. Maar er gaat niets boven afspreken met vrienden en vriendinnen, daar haal ik nog het meeste plezier uit. ‘Wacht niet op bijzondere momenten. Maak gewone momenten bijzonder.’ Dat is de levenswijsheid die ik op mezelf probeer toe te passen.

EDDY: "Wees geduldig met jezelf, niets bloeit het hele jaar"

Ik woon in woonzorgcentrum Toermalien en ken nog amper stress. Ik heb een scootmobiel waarmee ik soms naar het centrum rij. Ik rij dan altijd via de Molenvijver. De dieren hier brengen mij tot rust, daar kan ik echt van genieten. Een mooi gezegde vind ik: 'Wees geduldig met jezelf. Niets in de natuur bloeit het hele jaar door.’

KATLEEN: "Als iets niet lukt, heb je niet gefaald, maar geleerd"

Met vier kinderen is het niet evident om je te ontspannen en je geest even te laten rusten. Ik lees veel. En met diamond painting kan ik mijn hoofd even helemaal leegmaken. Mensen leggen zich veel druk op en hebben al snel het gevoel dat ze gefaald hebben. En dat klopt niet. Mijn spreuk is dan ook: ‘Als iets niet lukt, heb je niet gefaald, maar geleerd.’

Cinta Moors, Sociaal Huis Portavida over #Samenveerkrachtig!

Iedereen heeft wel eens tegenslag in het leven, kleine én grote. De ene persoon kan daar al beter mee om dan de andere. “En dat heeft vaak te maken met je mentale veerkracht” zegt Cinta Moors van Sociaal Huis Portavida. Samen met Logo Limburg zetten ze deze actie op.

Wat willen jullie bereiken met ‘Samen veerkrachtig’?

Van 1 tot 10 oktober staan we stil bij het belang van een goede geestelijke gezondheid. Hoewel je ook zelf aan je mentale gezondheid kan werken, is dit niet vanzelfsprekend. Vaak is het zelfs taboe. Terwijl praten met anderen, voldoende lichaamsbeweging of nieuwe dingen uitproberen, je al een stuk verder helpen.

Hoe gaan jullie de mensen daarop wijzen?

In Genk doen we dat vooral met spreuken in het straatbeeld. Met fijne woordspelingen en deugddoende quotes op ramen of etalages willen we een glimlach of ontroering op het gezicht van voorbijgangers toveren. Zo denk je meteen ook na over je eigen geestelijke gezondheid. Onder meer de Genkse academie en de handelaars gaan ons helpen om de spreuken zichtbaar te maken.

Lees hier meer over de activiteiten. 
Doe mee en kies hier jouw spreuk