Rondvraag: welke vrouw wil jij graag bedanken?

Gepubliceerd op woensdag 24 februari 2021 10.58 u.
Wist je dat impact van de coronapandemie op vrouwen groter is dan op mannen? Op de Internationale Vrouwendag, op 8 maart, willen we daarom alle Genkse vrouwen een hart onder de riem steken met een kaartjesactie. Deze dames verklappen alvast aan wie zij hun "jij bent een topvrouw"-kaartje richten.

Vrouwen moeten werk en zorg voor het gezin vaker combineren dan mannen. Op de Internationale Vrouwendag, op 8 maart, willen we alle Genkse vrouwen een hart onder de riem steken. Want de manier waarop zij soms hun mannetje staan, is bewonderenswaardig!

Christine Ackermans
"Mijn twee zussen"

“Ik zou niet één maar twee kaartjes willen schrijven. Voor veel alleenstaanden zoals ik, zijn de coronamaatregelen mentaal niet makkelijk. Als er niemand in je omgeving woont waar je terechtkan, zal de eenzaamheid vroeg of laat toeslaan. Gelukkig wonen mijn zussen bij mij in de buurt. Ze waren en zijn mijn rots in de branding. Wij horen elkaar geregeld. We bellen bijna dagelijks om even bij te kletsen. Mijn zussen hebben me geholpen deze moeilijke tijd te overbruggen en daarom verdienen ze van mij een ‘jij bent een topvrouw’-kaartje.”

Katherina Kitsidis, onderneemster
"Mijn mama"

“Ik heb een fantastische job. Als merkstrateeg adviseer ik vaak Genkse onderneemsters. Dagelijks kom ik inspirerende vrouwen tegen, maar eentje springt eruit: mijn mama. Ze leerde mij en m’n twee zussen om vooruit te kijken. Mijn mama is mijn grootste¬†inspiratiebron. Als jonge vrouw liet ze haar familie in Griekenland achter om samen met mijn papa een toekomst in Genk uit te bouwen. Ze sprak de taal niet maar ging toch voor een opleiding tot schoonheidsspecialiste en slaagde. Die volharding om je dromen te realiseren en je kansen te grijpen zijn belangrijke levenslessen. Als ik het even moeilijk heb, denk ik aan haar optimisme. Met dit kaartje wil ik haar laten weten dat ik haar bewonder.”

Sabrina Da Palma, verpleegkundige
"Vrouwen in het woonzorgcentrum"

“Kiezen is verliezen, dus wil ik graag een hele groep vrouwen een steuntje geven. Ik werkte in een woonzorgcentrum en bewonder de veerkracht van onze bewoners. Ze brengen al een hele tijd het grootste deel van de dag op hun kamer door. Er mag maar beperkt bezoek komen en sommige bewoners zien zelfs niemand. Met onze vrouwenvereniging gaan we daarom kaartjes schrijven naar de vrouwen in de Genkse woonzorgcentra. Zij verdienen meer dan ooit onze steun. Ik vind het een mooi gebaar dat de eenzaamheid doorbreekt en hun dag kan opfleuren. De mannen verdienen natuurlijk ook een kaartje. Misschien een idee voor de Internationale mannendag in het najaar?”

Buket Bayrak, leerkracht
"Mijn tante"

“Door corona werk ik nu in andere sector. Normaal geef ik les maar dat kan nu even niet. Vrienden en familie krijg ik amper te zien. Maar het klagen vergaat me wel als ik aan mijn tante denk. Ze zorgt voor mijn verlamde oom. Tot een jaar geleden kreeg ze daarbij professionele hulp. Maar sinds de pandemie heeft ze moedig beslist om dat volledig zelf te doen. Omdat mijn oom een risicopatiënt is, doet ze zelf kine met hem, zodat de kans op besmetting klein blijft. Daarbij komt ook nog eens het huishouden en de zorg voor haar kinderen. Ze wonen naast mij en ik zie welke impact die keuze op haar heeft. Het zet mijn frustraties alvast in de hoek. Hoe kan een mens zo sterk blijven? Mijn tante is een vrouw met power! Daarom schrijf ik haar een kaartje.”

3600 kaartjes voor Genkse topvrouwen

Stad Genk heeft 3600 ‘jij bent een topvrouw’- kaartjes om onder Genkse vrouwen te verspreiden. Met de wenskaarten kan je een vrouw uit je omgeving bedanken of laten weten dat je haar bewondert.

Hoe werkt het?

Vanaf 8 maart worden 360 ‘jij bent een topvrouw’-doosjes in Genk verspreid, onder meer via de Genkse vrouwenverenigingen. De eerste vrouw die zo’n doosje in haar brievenbus ontvangt, schrijft een wenskaartje en steekt het doosje met het beschreven kaartje en de resterende onbeschreven kaartjes bij een andere vrouw in de bus.

Omdat de doosjes in de brievenbus belanden, is de kaartjesketting coronaproof!

Krijg jij een doosje met kaartjes?

Neem het kaartje dat voor jou bestemd is uit de doos, hang het op en schrijf een kaartje voor de volgende vrouw. Zo hou jij deze mooie kaartjesketting levend!

Wil je graag zelf een kaartjesketting opstarten? Dat kan!

Je kan een doosje afhalen op het Balieplein van het stadhuis (Stadsplein 1) of aan de infobalie van de Bib (Stadsplein 3) vanaf 8 maart.

Meer info bij de Dienst Diversiteit & Gelijkheid