Rondvraag: Zou jij een orgaan afstaan na overlijden?

Gepubliceerd op vrijdag 26 april 2019 18.06 u.
Heb je er al eens bij stilgestaan dat de kans dat je een orgaan nodig hebt veel groter is dan dat je er ooit een afstaat? In België is er dan ook een tekort aan organen om mensenlevens mee te redden. Maar zou jij een orgaan afstaan of niet? 3600 vraagt de mening van de Genkenaar.

Michel: "Je laatste jas heeft geen zakken"

“Ik heb er wel al over nagedacht, maar nog geen actie ondernomen. In elk geval mogen dokters na mijn dood mijn organen gebruiken. Je laatste jas heeft geen zakken, weet je wel. Ik hoorde onlangs dat er steden zijn waar je je online als donor kan opgeven. Misschien een tip voor Genk, toch ook altijd vooruitstrevend op digitaal vlak?”

Anita en Mia: "Ja, maar niet elk orgaan"

“Ons lijkt orgaandonatie zeker goed. Maar of de familie daar even enthousiast over is, weten we niet. Mocht iemand uit onze vriendenkring of familie een orgaan nodig hebben dat wij kunnen missen, dan zouden we dat zeker afstaan.” Maar elk orgaan afstaan na de dood? “Liever niet”, zegt Mia. “Mijn huid zou ik nooit doneren.”

Ugur en Enis: "Als je een leven kan redden, moet je dat doen"

“We hebben er nog niet bij stilgestaan, maar we sluiten het zeker niet uit. Als je iemand kan helpen, dan moet je dat doen,” zegt Enis. ”Ik ben al bloeddonor geweest maar of mijn familie positief over orgaandonatie denkt, weet ik niet.” Ugur twijfelt niet: “Als ik er een leven mee red, is het een uitgemaakte zaak: mijn organen mogen gebruikt worden na mijn dood.”

 Dirk: "Mijn familie zou zeker instemmen"

“Ik heb er nog niet met anderen over gesproken, maar ben zeker voorstander. Mochten ze na mijn overlijden m’n echtgenote vragen om mijn organen te gebruiken om mensen te redden, dan zou ze zeker instemmen. Ik redeneer dikwijls vanuit de positie van een jonge persoon die een auto-ongeluk heeft gehad en dringend een gezond orgaan nodig heeft. Dan kan je toch enkel akkoord gaan, niet?”

 Zeynep: "Ik moet er dringend over nadenken"

“Nu sta ik nog een beetje weigerachtig tegenover orgaandonatie, maar dat komt omdat ik me er nog niet in verdiept heb. Ik ken ook niemand bij wie na overlijden een orgaan is weggenomen. Wel ken ik twee mensen die een orgaan hebben gekregen. Nu je me de vraag stelt: ik moet er dringend over nadenken!”

Wil je meer weten over orgaandonatie? Kom op 27 mei naar de lezing van expert Stijn Dirix en luister naar een getuigenis.

Maandag 27 mei om 20 uur 

Bibliotheek zaal Ontdekking

Gratis maar inschrijven verplicht via de Dienst Sociaal Welzijn