Saldo ontoereikend?! Sociaal Huis Portavida helpt jongeren en studenten

Gepubliceerd op donderdag 7 oktober 2021 15.44 u.
Persbericht van 7 oktober 2021

Van de hogere overheden heeft stad Genk middelen gekregen om coronasteun te geven aan de Genkenaren die het nodig hebben. Met een nieuwe campagne en bijkomende middelen wil de stad nu extra focussen op 18- tot 25-jarigen. Onder de noemer ‘Saldo Ontoereikend’ komt de stad nu met een pakket steunmaatregelen voor kwetsbare Genkse jongeren en studenten die het moeilijk hebben door de coronacrisis.

De coronapandemie is nu anderhalf jaar bezig, en heeft heel wat mensen getroffen. Op vlak van gezondheid, maar zeker ook op financieel vlak. In Genk zag men bij het Sociaal Huis Portavida het aantal hulpvragen in 2020 met bijna een kwart stijgen ten opzichte van 2019, een trend die zich in 2021 verderzet. Tegelijk stelt men vast dat heel wat mensen die stap nog niet zetten, waaronder veel jongeren. 28 procent van de Genkenaren is jonger dan 25 jaar en vormt daarmee een belangrijke doelgroep.

Op maat van elke jongere

Ria Grondelaers, schepen van Sociaal welzijn: “Het is een groep die door de coronapandemie hard getroffen is. Er zijn nog weinig studentenjobs maar de facturen blijven komen. Ze hebben heel wat minder sociale contacten, kunnen nog moeilijk plannen maken en hebben het moeilijk op het einde van de maand. De federale regering heeft middelen vrijgemaakt om hen te ondersteunen. Die middelen willen we tot het einde van het jaar inzetten in de vorm van vier pakketten: ontspanning, tewerkstelling of studie, mobiliteit en huisvesting. De steun is niet altijd financieel, maar kan allerlei vormen aannemen. Dat kan gaan om een tussenkomst in schoolkosten, een nieuwe bureaustoel, een abonnement voor het openbaar vervoer of een sportabonnement. Samen met de jongere bekijken we welke vragen en noden zij of hij heeft en bieden we een pakket op maat aan.”

Genk richt zich op kwetsbare jongeren die in een financieel moeilijke situatie zitten. “Momenteel ontvangen 161 jongeren een leefloon. Maar we willen ook jongeren en studenten met een hulpvraag bereiken die de weg naar het Sociaal Huis Portavida nog niet gevonden hebben. Daarom een warme oproep om naar ons te komen voor hulp. Samen bekijken we hoe we kunnen helpen, begeleiden of doorverwijzen.” besluit Grondelaers.

Wens je een hulpvraag in te dienen? Je kan een afspraak maken met een maatschappelijk werker. Deze aanvraag verloopt zeer discreet en kan telefonisch (089 65 57 00) of via e-mail (ocmw-algemeen@genk.be) aangevraagd.