Sam Londero ontwerpt een stoel

Gepubliceerd op zondag 2 april 2023 10.09 u.
Sam Londero is een 20-jarige vormgever uit Boxbergheide. Hij ontwierp een eigen stoel en Enzo Mari was zijn inspiratiebron.

GERED VAN HET STORT. Wat als je een stoel nodig hebt? Dan maak je die toch gewoon zelf, dacht Sam Londero. “Ik had toevallig snel een stoel nodig”, lacht hij. “Dus ging ik aan de slag met het materiaal en gereedschap dat ik thuis vond. Toevallig was dat hout van een afgedankte trap, gered van het stort.”

ITALIAANSE ROOTS. Een stoel moet voor Sam esthetisch én praktisch zijn, maar de kunst zit hem in het vinden van de balans tussen de twee. “Ik ben nog student maar werk al aan een grotere meubelcollectie. Dit prototype stoel, heb ik Pietro gedoopt en maakt er deel van uit. De meeste van mijn ontwerpen dragen Italiaanse voornamen, in dit geval die van apostelen.
Mijn Italiaanse roots zitten er voor iets tussen denk ik.”

“Enzo Mari is mijn inspiratiebron. Zijn meubels zijn democratisch, esthetisch en bovenal praktisch.”

DEMOCRATISCH ONTWERP. Voor Sam is de figuur van Enzo Mari een bron van inspiratie. Op dit moment loopt er over hem een overzichtstentoonstelling op C-mine. “Het is opmerkelijk dat nog zoveel studenten inspiratie vinden in deze man. Ikzelf bewonder de manier waarop hij altijd de perfecte balans vond tussen functionaliteit en esthetiek. Zijn ‘Autoprogettazione’, de handleiding om zelf meubels in elkaar te timmeren, is een voorbeeld van democratisch ontwerp in zijn meest pure vorm.”

expo Enzo Mari: nog tot 29/5 op C-mine

Lees meer