Samen lezen in kattencafé Mau

Gepubliceerd op vrijdag 1 oktober 2021 11.33 u.
De bibliotheek van Genk organiseert heel wat leesgroepen voor alle leeftijden. Nieuw in het aanbod is leesclub Poespas speciaal voor jongeren vanaf 16 jaar. Dries Clijsters organiseert deze leesclub in het kattencafé MAU in Genk: "ik droomde hier al langer van."

“Ik droomde al langer van een leesclub voor 16-plussers, maar vaak kreeg ik te horen dat de verf niet zou pakken”, vertelt Dries die twee jaar geleden nog voor de schoolbanken stond als leerkracht Nederlands. “Jongeren krijg je niet altijd enthousiast aan het lezen in een schoolse
omgeving. Soms wist ik niet eens of mijn leerlingen het boek echt hadden gelezen of enkel
een samenvatting”, lacht Dries. Ondertussen bleef hij broeden op een plan om jongeren meer
te doen lezen.

 "Zien vertellen doet lezen" 

Toen hij en zijn vriendin Yeliz uit het onderwijs stapten om samen kattencafé MAU op te starten in de Molenstraat, viel alles op zijn plaats. “We willen hier heel graag een rustige, huiselijke plek van maken waar jongeren en studenten zich thuis voelen. De samenwerking met de bib
past daar perfect in”, vindt Dries. “Als jongeren iemand zien die enthousiast vertelt over boeken, is de kans misschien groter dat ze zelf met meer plezier gaan lezen.”

"Ik hoop op fijne gesprekken" 

De deelnemers kiezen op de eerste bijeenkomst zelf vier boeken waarmee ze aan de slag gaan. “We komen een keer per maand samen op dinsdag, met koffie en gebak of een frisdrankje. Hoe we de leesclub precies laten verlopen hangt af van de groep en het boek. Maar uiteraard hoop ik vooral dat er goede gesprekken ontstaan”, besluit Dries.

+16 en geïnteresseerd? Elke maand vanaf dinsdag 12 oktober om 17 uur in Kattencafé MAU, Molenstraat 17

Schrijf in