Samen renoveren in Genk slaat aan

Gepubliceerd op vrijdag 22 april 2022 8.49 u.
Collectieve wijkrenovaties zijn een uitstekende manier om het aantal gerenoveerde huizen verder op te drijven. Het drukt niet alleen de energiefactuur, het verbetert de woonkwaliteit en je wijk wordt mooier. 3600 ging een kijkje nemen in Sledderlo waar eigenaars begeleid worden in hun renovatie.

In de Boenerstraat in Sledderlo sloegen de eigenaars van 6 rijhuizen de handen in elkaar om het dak van hun woning te vervangen. Onder meer de familie Car ging in op de uitnodiging van stad Genk en Energiehuis Limburg om mee in de renovatie te stappen.

NIETS DAN VOORDELEN

Debby De krem werkt voor Energiehuis Limburg en samen met de buurtwerker en wijkmanager van Sledderlo hielp ze deze huiseigenaars in het renovatieproces. “Wij gaan van deur tot deur om te informeren welke delen van het huis er aangepakt kunnen worden. Samen renoveren drukt immers niet alleen de kosten, vaak is het bouwtechnisch ook een voordeel in het geval van rijhuizen.”


TEVREDEN BUREN

De familie Car is zeer tevreden met de geboden service én het resultaat. Hun daken zijn stevig, geïsoleerd en hebben dezelfde dakpannen. En belangrijker: ze gaan de renovatie voelen in hun portemonnee en in het wooncomfort. “Toegegeven: eerst twijfelden m’n ouders nog. Ze zijn al wat ouder en renoveren is een heel gedoe”, vertelt de zoon van Musa Car. “Maar toen ze zagen hoe verderop dakwerkers bezig waren op de daken van de huurwoningen van Nieuw Dak, vonden ze het uitstekend werk.”

EERLIJKE PRIJZEN

De stad Genk en Energiehuis Limburg laten er geen gras over groeien. Op goed anderhalf jaar tijd kan alles geregeld zijn. “Vanaf het allereerste contact, huisbezoeken, de aanstelling van een aannemer tot en met de oplevering van het dak. Door onze aanpak krijgen wijkbewoners eerlijke prijzen”, verzekert Debby. “Deze bewoners hadden ook recht op de renteloze lening, de renovatiesubsidie en isolatiepremie. Ook dat hebben ze samen met ons allemaal kunnen afhandelen via het wijkloket in het buurthuis.“

GOEDE RESULTATEN

In Sledderlo hebben vandaag 64 van de 121 aangesproken eigenaars minstens 1 renovatiemaatregel uitgevoerd in hun woning. En dat is een erg goed resultaat. In Kolderbos, waar twee jaar geleden een eerste renovatiegolf is doorgevoerd, hadden 54 woningen minstens 1 renovatiemaatregel genomen. 

NIEUWE WIJKEN

De renovatiekaravaan trekt de komende maanden nog verder door de wijken. Op dit moment wordt er gestart in de wijk D’Ierd en in het najaar staat Vlakveld op het programma. Vanaf 2023 start een nieuwe fase in Kolderbos en daarna in Boxbergheide.

Woon je in een van deze wijken en wil je meedoen? Of zie je een gezamenlijke renovatie elders
zitten? Contacteer het woonloket van stad Genk!