Samen stad: Chris geeft Genkenaren meer mobiliteit

Gepubliceerd op dinsdag 27 december 2022 17 u.
Ben je minder mobiel en kan je niet altijd vrienden of familie inschakelen om je te verplaatsen? Dan kan je mogelijk een beroep doen op de ‘Minder Mobielen Centrale’ kortweg MMC. Een chauffeur brengt je naar de gevraagde bestemming. Chris rijdt sinds enkele maanden rond met Jozef.

GOED OP WEG

Dat het klikt tussen Chris (68) en Jozef (82), mag duidelijk zijn. De twee kennen elkaar een half jaar, maar hebben slechts enkele woorden nodig om elkaar te verstaan. “Op korte tijd hebben wij een heel fijne vriendschap gesloten”, bevestigt Chris, die zich vorig jaar als vrijwilliger aansloot bij de Minder Mobielen Centrale. “Na mijn pensioen, intussen vier jaar geleden, zocht ik naar iets zinvols om mijn dagen te vullen. Ik kende MMC, vond dit al langer een mooi initiatief en vond het ook passen bij mij: ik ben sociaal, kan goed luisteren en rijd graag met de wagen, en dat is essentieel als je hieraan wilt meedoen. Als chauffeur krijg ik een kilometervergoeding, maar voor mij is dat bijkomstig.”

Jozef: "De service van MMC is voor mij onmisbaar.”

WARME GESPREKKEN

Eén à twee keer per week brengt Chris Jozef, die moeilijk te been is na enkele operaties, naar zijn bestemming. Vaak is dat de kinesist. Chris: “Ik pik Jozef op aan huis met mijn eigen wagen en help hem bij het instappen en uitstappen. Als hij er behoefte aan heeft, stap ik met hem mee naar binnen. Tijdens de ritjes voeren wij fijne gesprekken over alledaagse dingen. We lachen heel wat af.”

Jozef kan dit alleen maar bevestigen: “Het ontspant me en biedt even verstrooiing, ik kijk er elke keer naar uit”, glimlacht hij. “Als ik overdag weg moet, kan ik op niemand anders een beroep doen. De service van MMC is dus voor mij onmisbaar.”

RIJDEN WANNEER HET PAST

Chris heeft nog andere passagiers die hij op weg helpt. “Ik ontvang elke week een rittenschema van MMC. Als ik eens niet kan, doet iemand anders de rit. Je kan op voorhand doorgeven wanneer je zeker niét wilt rijden en hoeveel uren per week het voor jou lukt. Ik doe bijvoorbeeld graag dagen avondritten maar heel vroeg ’s morgens rij ik liever niet. De meeste ritten zijn binnen Genk, maar soms is dat ook wat verder, zoals naar het ziekenhuis
in Lanaken.”

Chris: "Je leert Genkenaren kennen met verschillende nationaliteiten, een rijkdom!"

AANRADER

Of het een aanrader is om vrijwilliger te worden bij MMC? “Zeker en vast”, zegt Chris. “Het doet je beseffen hoe waardevol een goede gezondheid is. Je leert heel uiteenlopende Genkenaren met verschillende nationaliteiten kennen en je komt zo ook meer te weten over de verschillende culturen. Dat is een rijkdom.” En wat meer is: Chris is nog nooit zo stipt geweest als nu. “Doordat anderen afhankelijk zijn van jou, leer je je beter te organiseren. Ik ben nooit meer te laat op een afspraak!” verzekert deze crème van een vrijwilliger.

Ook vrijwilliger worden bij MMC?


Om nog meer mensen te kunnen helpen, is de Minder Mobielen Centrale dringend op zoek naar extra vrijwilligers. Op dit moment is het zelfs moeilijk om nieuwe klanten aan te nemen. Wil jij daarom net zoals Chris rijden voor andere mensen?

Lees meer