Samen stad: "Vrienden van de Stiemer"

Gepubliceerd op woensdag 28 augustus 2019 13.55 u.
'De Vrienden van de Stiemer' bestaat uit Genkaren met een groot hart voor de Stiemervallei. Ze zijn er vlakbij opgegroeid of wonen er nog steeds. Vanwaar hun grote liefde voor de Stiemer? 3600 vroeg het hen op een warme zomeravond. En de hele maand september ontdek je het in een expo in de Bib!

DE NATUUR DIE IK ZOCHT

Paul Bex uit de Vennestraat woont al heel zijn leven op minder dan 200 meter van de beek. Regelmatig ruimt hij hier op. Voor hem was het een kleine stap om aan te sluiten bij de stiemervrienden. Voor Annemie Boonen lag dat anders. Zij kwam acht jaar geleden in de Vennestraat wonen en ontdekte de Stiemervallei pas vijf jaar later. Sindsdien neemt Annemie deel aan buurtdialogen, fietstochten en organiseerde ze zelf ook al een wandeling tijdens de Stiemerbeeksafari. “De Stiemer heeft echt een plekje in mijn hart veroverd. Ik heb er de natuur gevonden die ik zocht”, verklapt ze.

BOMMENWERPERS

Op deze vrienden staat geen leeftijd. Zo is Jef Godderie met zijn 87 jaar de oudste stiemervriend. Hij vertelt zijn verhalen graag in zijn geliefd Genker dialect. Jef heeft vooral straffe verhalen over de beek: “Ik weet nog hoe bommenwerpers tijdens de Tweede Wereldoorlog hier over vlogen en hun brandstoftanks afgooiden. En ook hoe de beek vroeger zo mooi kronkelde.”

FLESSEN

Ook Ludo Dullers geboren en getogen in “Stalengoed” weet nog hoe het vroeger was: “Er stonden geen bomen, enkel maar weide, modder en vijvers.” Hij ging ook stekelbaarzen vangen met glazen flessen. Dit moet 50 jaar geleden zowat het grootste tijdverdrijf geweest zijn van de jeugd aan de Stiemer.

MINDER ROMANTISCH

Maar deze vrienden kennen natuurlijk ook de minder romantische kantjes van de beek. Buurmannen Willy Gabriëls en Martin Cleuren uit de Stegestraat ruimen plichtsbewust hun stukje van de beek op. Willy: “Het riooloverstort blijft een doorn in het oog. Vooral bij hevige regenval – en dat gebeurt regelmatig - is het echt erg voor de beek. Rioolafval wordt de beek in geslingerd. Helaas is dit niet makkelijk op te lossen en het zou de gemeenschap enorm veel geld kosten. Maar hopelijk kan het met minder dure maatregelen verholpen worden”, aldus deze buren. “We blijven hopen en goddank heeft het natuurschoon nog het overwicht.”

GROEPSFOTO: van links naar rechts: Marc Lemmens, Bea Stullens, Ludo Dullers, Mia en Willy Gabriëls, An Lommelen, Jean-Pierre Truyen, Paul Bex, Annemie Boonen, Martin Cleuren.

September = maand van de Stiemervallei 

lees meer over de activiteiten van 28 augustus tot 30 september 2019

Ook vriend van de Stiemer worden?

De stad heeft een ambitieus plan voor de Stiemervallei. Ze wil in dit gebied de natuur met de natuur verbinden, de mens met de natuur en de mens met de mens. En zo werden de ‘Vrienden van de Stiemer’ geboren. Zie het als een burgerpanel dat meewerkt aan de verschillende stappen van heropwaarding van de vallei. Van mee nadenken over infrastructuur tot communicatie en evenementen. Dit is een open groep zonder verplichtingen, maar je moet wel verder kunnen kijken dan je eigen tuin of wijk.

Interesse? Lees hier meer over de Stiemervrienden en contacteer ons!

Je kan ook inschrijven op de nieuwsbrief.