Samen sterk, ook tijdens IDAHOT

Gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2020 11.40 u.
Mei is een belangrijke maand voor de holibi-en transgendergemeenschap in Genk. Zij zijn verenigd in OGWA,Ook Genks Wel Anders, en komen met deze groep op voor hun rechten. Mama Christel en zoon Tobias hebben veel steun ondervonden van OGWA. Zij getuigt openhartig over haar zoon.

Zondag 17 mei 2020 is het de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Voor Christel nog steeds een belangrijke dag, vertelt ze aan 3600. "Tobias was 17 jaar en bang om ons te vertellen dat hij homo was. Als moeder voelde ik dit natuurlijk al langer aan. Het was dus zeker geen totale verrassing voor mij. Maar je moet op een gegeven moment wel het gesprek aangaan. Dankzij de OGWA-groep heeft hij de kracht gevonden om er thuis over te praten. En uiteraard hou ik nog evenveel van hem." 

Hoe maakte Tobias kennis met de OGWA-groep?

Christel: "Dat was via een schoolopdracht. Hij voelde er zich dadelijk thuis en is vrijwel onmiddellijk aangesloten en zelfs kernlid geworden. Ik ben heel blij dat Tobias zijn weg gevonden heeft naar OGWA. Hij is helemaal open gebloeid en kan nu zichzelf zijn."

Jullie zijn als ouder ook al naar het regenboogcafé van OGWA geweest. Waarom?

Christel: "Dat klopt. Normaal organiseert OGWA elke eerste woensdag en derde vrijdag van de maand een open moment in het pop-up Regenboogcafé Bagatel. Dat moeten we nu even missen door de coronamaatregelen. Maar mijn man en ik hopen dat het snel weer mogelijk wordt, want je leert daar andere ouders kennen en je voelt je ook begrepen. Heel goed initiatief!”

Wat vind je ervan dat stad Genk hier de schouders onder zet?

Christel: "Ik vind het hel goed dat stad Genk en OGWA regelmatig activiteiten organiseren om holebi’s en transgenders positief in de kijker te zetten. Ze doen dat niet alleen tijdens de IDAHOT-week in mei, maar het hele jaar door. En dat is echt wel nodig. Hierdoor komt dit onderwerp tenminste aan bod en wordt het bespreekbaar, ook bij vrienden en kennissen. Ik merk dat het nog steeds een taboe is en ik wil dat graag mee helpen doorbreken."

Tobias praat er ook over op scholen. Maar toch is dat niet gemakkelijk onder de jeugd blijkbaar?

Christel: "Tobias is met OGWA al regelmatig naar de Genkse scholen getrokken om met leerlingen te praten over het holebizijn en respect te vragen. En echt chapeau dat hij hiervoor tijd vrijmaakt. Ik ben echt fier op mijn zoon. Het is immers niet makkelijk om op scholen het gesprek aan te gaan over dit thema. De directie en leerkrachten staan meestal volledig achter dit idee, maar soms krijgt hij toch wel wat bagger over zich heen van andere leerlingen. Daarom vindt hij het zo belangrijk om dit gesprek toch te blijven aangaan om zo hopelijk iets meer respect te krijgen. Dat is alles wat wij vragen, respect."

SAMEN STERK, OOK TIJDENS IDAHOT

Wereldwijd wordt op 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT), aandacht gevraagd voor de rechten van holebi’s en transgenders. Ook stad Genk doet hieraan mee. Onder meer door met OGWA, de Genkse holebi- en transgendergroep het taboe te doorbreken. Begin maart, voor de coronamaatregelen lanceerden ze nog dit campagnebeeld in samenwerking met KRC.

De week van IDAHOT zou het hoogtepunt zijn van een heel jaar werken rond dit thema, maar de week gaat dus helaas niet door. Alle geplande IDAHOT-activiteiten zoals een trouwstoet, een fototentoonstelling, een lezing, een filmvoorstelling en het slotfeest zijn omwille van de coronamaatregelen afgelast. De regenboogvlag zal naar jaarlijkse gewoonte wél aan het stadhuis wapperen!

NOOD AAN EEN BABBEL?

Uiteraard blijft OGWA niet stilzitten. OGWA blijft digitaal bereikbaar. Heb jij als ouder of als jongere nood aan een babbel? Dan kan je gerust contact opnemen met de leden van OGWA. 2020 zal voor altijd een ‘ander jaar’ zijn, maar we geven de moed niet op. Samen zijn we sterk!

Kijk op www.ogwa.be of volg OGWA via www.facebook.com/ogwa