'Samenhuizen' is ook samen stad maken

Gepubliceerd op woensdag 26 juni 2019 16.24 u.
Duurzaam wonen en harmonieus samenleven zitten in de lift. En dat geldt ook voor samenhuizen oftewel ‘cohousing’. Annie en Betty zijn lid van Oost West thuis best, een werkgroep van stad Genk die nieuwe woonvormen bestudeert en stimuleert. Ze willen in Genk een eerste cohouse-project opstarten.

Dames, wat verstaan jullie onder ‘cohousing’?

Betty: “Bij cohousing wonen mensen apart onder één dak. Ze spreken af dat ze bepaalde dingen met elkaar delen. Je huist dus samen, maar je woont niet samen.”

Annie: “Je woont nog zelfstandig in je eigen woonvertrek, maar je bent ook bereid om een gemeenschappelijk doel na te streven. Dat kan natuurlijk verschillend zijn per cohouse-groep.”

Welk gemeenschappelijk doel hebben jullie voor ogen?

Annie: “Wij willen vooral zorgzaam samenleven. Met kleine inspanningen kan je heel wat betekenen voor elkaar. Cohousing kan vereenzaming tegengaan zodat je minder snel naar een woonzorgcentrum moet gaan. Als je medische zorgen nodig hebt, kies je natuurlijk zelf je professionele zorgteam.”

Betty: “We zien het natuurlijk ook als een leuke manier van wonen, die het dagelijkse leven aangenaam en boeiend moet maken.”

Willen jullie ook gemeenschappelijke ruimtes?

Betty: “Uiteraard! Wij denken aan een polyvalente ruimte waar activiteiten kunnen plaatsvinden voor de hele groep. Daarnaast kunnen we ook de wasruimte, het berghok en de tuin delen. We hoeven geen acht grasmaaiers en evenveel auto’s!"

Annie: “En het is ook leuk als we kunnen afspreken om een keer per week samen te eten of andere momenten met elkaar door te brengen.

Wie kan met jullie komen cohousen?

Annie: “Mensen die zich willen engageren om zorgzaam samen te leven. Een gemeenschappelijk sociaal project kan daar ook deel van zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ondersteuning van kansarme kinderen bij hun schooltaken of in de examenperiode.”

Geef je ook iets op als je wil gaan cohousen?

Betty: "Je geeft een stukje ‘ik’ op en krijgt er een groot stuk ‘wij’ voor in de plaats. Sommige beslissingen worden met de andere bewoners genomen. Zo beslis je zelf hoe je je eigen woonruimte inricht maar over de gemeenschappelijke delen worden afspraken gemaakt.

De gemeenschappelijke tuin is een goed voorbeeld. Plant je graag geraniums? Dat kan, maar je overlegt eerst met de anderen. Misschien komen er dan nog wel andere bloemetjes bij!"

Wanneer is jullie project geslaagd?

Annie: “Als we tien mensen vinden die met ons cohousen. Er is veel interesse, maar niet iedereen durft echt de stap zetten. Toch groeit er wat, merken we. Wat is er immers mooier dan vrij en zelfstandig oud worden, op mekaar kunnen rekenen en leuke momenten delen?”

Hebben jullie al een locatie gevonden?

Annie en Betty: “Nog niet. We zoeken een perceel of een bestaand gebouw. Alles hangt natuurlijk af van de samenstelling en grootte van de groep. Wie een goede site voor ons project heeft of er een weet liggen, mag ons zeker contacteren!"

Op 20 juni 2019 was er een infomoment over cohousingsprojecten met Betty en Annie. Wil je hen contacteren? Dat kan via Dienst Sociaal Welzijn.

OOK INTERESSANT:

Housing Apart Together: een gratis expo over collectief wonen in Vlaanderen.

Van 10 oktober 2019 t.e.m. 5 januari 2020, elke dag van 10 tot 19 uur op C-mine

Trefdag Samenhuizen: Ontmoetingsmoment voor startende en bestaande projecten van collectief wonen. Met een infomarkt, workshops, lezingen en expo over collectief wonen in België.

30 november 2019 op C-mine