Schabeek brengt zuiver water naar De Maten

Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2019 17.07 u.
Ooit al gehoord van de Schabeek in Termien? Dit piepkleine beekje ligt in de bedding van de Stiemer. Samen met de Dorpsbeek voeden deze waterlopen de vijvers van natuurgebied De Maten. Een ingreep zorgt er nu voor dat dit water zuiverder is.

STIEMERVALLEI TERUG OP DE KAART

De werken maken deel uit van het landinrichtingsplan Slagmolen in Termien, die op hun beurt onderdeel zijn van het grotere plan waarmee de stad en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de Stiemervallei terug op de kaart willen zetten.

NATUUR VLAKBIJ GENK-CENTRUM

“Door de Schabeek los te koppelen van de Stiemer zorgen we ervoor dat de vijvers van De Maten er ecologisch sterk op vooruit gaan”, zegt Mien Quartier van stad Genk. “De Schabeek is nu deels een meanderende waterloop en deels een doorstroommoeras. Langs de Schabeek loopt ook een nieuw pad, zodat wandelaars en fietsers kunnen genieten van dit mooi stukje natuur vlakbij het centrum.”

HISTORISCHE SLAGMOLEN

Ondertussen is ook Natuurpunt in De Maten van start gegaan met beheerswerken voor het herstel van duinen, heide en dijken. En ook de omgeving van de vlakbij gelegen historische Slagmolen krijgt in de toekomst een nieuwe bestemming als een onthaalpunt voor De Wijers. Vandaag is de Slagmolen alvast verbonden met het stadscentrum via het knuppelpad doorheen het moerasbos.

Het gebied verkennen op een mooie lentedag? Start je wandeling vanop de Slagmolenweg(parking t.o.v. De Slagmolen)