Schopt De Wijers het tot Unesco Biosfeergebied?

Gepubliceerd op dinsdag 26 september 2023 14 u.
Natuurgebied De Wijers in Midden-Limburg heeft een procedure opgestart om erkend te worden als Unesco Biosfeergebied. Dat keurmerk moet van het vijverlandschap een gezond, duurzaam gebied maken. De Genkse natuur, onder meer de Maten, maakt deel uit van de Wijers. Steek daarom een handje toe!

De Wijers is een uitgestrekt gebied in hartje Limburg, verspreid over Diepenbeek,
Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Herk-de-Stad, Lummen en Zonhoven. Dit bijzondere lappendeken van vijvers is een oud cultuurlandschap, geboetseerd door viskwekers, landbouw en de ontginning van grondstoffen. In het adembenemende decor voelen honderden zeldzame dieren en planten zich thuis. Het is die combinatie van water, natuur en cultuur die De Wijers zo bijzonder maakt. Bovendien maakt het deel uit van een toeristische topregio in het economisch hart van Limburg.

Kandidaat Biosfeergebied

Vandaag is De Wijers kandidaat om een Unesco Biosfeergebied te worden. Het doel is de biodiversiteit te verhogen, de levensomstandigheden van de mensen te verbeteren en een sociaal, economisch en cultureel kader te maken voor duurzame ontwikkeling. In onze stad
gaat het onder meer om gebieden zoals De Maten en de Stiemervallei.

Doe mee en vul de enquête in! 

Wat weet je over De Wijers, wat kan er nog beter en wat mis je er nog?

Deelnemers maken kans op een mand met streekproducten. Vergeet niet om aan het einde van de vragenreeks je e-mailadres te vermelden. 

Ga naar de enquête