Sfeerstraten zorgen voor summervibes

Gepubliceerd op woensdag 2 juni 2021 17.01 u.
Winterslagstraat, Stationsstraat, Crypteplein en Grote Markt krijgen een feestelijk jasje.

Vanaf eind mei/begin juni verkeren de Winterslagstraat, de Stationsstraat, het Crypteplein en de Grote Markt in Genk-centrum in ‘feeststemming’. De stad Genk richt ze in als sfeerstraten met onder andere tropische beplanting, parasols, zonnebloemen én een vlaggenlijn uit upcycle textiel gecreëerd door het Genkse tekSTIEL. Samen met de vele pop-up terrassen geven de sfeerstraten extra kleur aan de zomer in Genk.

Geen grote zomerevents in Genk dit jaar, maar toch zullen er heel wat summervibes door de stad stromen. Dit onder andere dankzij de gloednieuwe sfeerstraten, een initiatief van de dienst Evenementen. Zij toveren de Winterslagstraat en de Stationsstraat vanaf 29 mei om tot zomerse hotspots. De straten krijgen een zuiderse aankleding met olijf- en palmbomen, zonnebloemen en fruitkisten.

Vanaf 11 juni baden ook de Grote Markt en het Crypteplein aan de Sint-Martinuskerk in Genk-centrum in zomerse sferen. Je kan er een terrasje doen onder één van de vele kleurrijke parasols. Het pop-up terras aan het Crypteplein is een nieuw initiatief. Je kan hier elke week terecht bij een andere horecazaak uit de Stationsstraat.

Slinger van jeans en Genkse bloempotten

Voor de inkleding van de Stationsstraat werkt Stad Genk samen met vzw Vrouwencentrum Genk en het creatieve gezelschap tekSTIEL. Zes vrijwilligsters realiseerden een vlaggenlijn van 250m lang, volledig gemaakt uit recuperatiemateriaal. Het project wordt gestuurd door ontwerpster Linde Hermans.

“Basis voor de vlagjes zijn de broekzakken van afgedankte jeansbroeken uit de reststroom van de kringwinkel. De broekzak is het patroon voor telkens 20 tot 24 vlagjes. Het geheel heeft een hoog ‘rockgehalte’ en past volgens mij perfect bij het karakter van de Stationsstraat”, aldus Linde Hermans.

Aan de deuren van de deelnemende horecazaken in de Stationsstraat komen opvallende bloempotten te staan, met een zonnebloem erin. Het gaat om creaties van Yolande Schreurs, die haar atelier heeft in de Vennestraat in Genk (Keramiek Studio K&Z). In de bloempotten zit klei van de terril van Winterslag verwerkt. Een op en top Genks product dus om de Stationsstraat op te fleuren.

Molenvijver Terrast

De sfeerstraten vormen een aanvulling op het concept ‘Iedereen Terrast’ dat heel de zomer loopt en dit tot en met 30 september. Verspreid over de stad kan je bijzondere terrasjes aandoen, onder andere bij Thor Terrazza op Thor Park, in het SportinGenk Park en in het Molenvijverpark, waar verschillende horeca-uitbaters vanaf zaterdag 29 mei voor het tweede jaar op rij een pop-up concept uitbaten.

www.iedereenterrast.be