Parking met nummerplaatherkenning op Genkse Fruitmarkt

Gepubliceerd op maandag 30 juli 2018 15.30 u.
Tot anderhalf uur gratis parkeren op Fruitmarkt via systeem met nummerplaatherkenning. Shop & Stay beloont aankoop bij lokale handel met extra parkeertijd.

Vanaf 1 augustus parkeer je op de Genkse Fruitmarkt met behulp van automatische nummerplaatherkenning. Dit proefproject in samenwerking met Genkse partner Amano is meteen een Belgische primeur. Een camera registreert de nummerplaat bij het binnen- en buitenrijden, een parkeerder hoeft dus zelf geen parkeerticketje te nemen of geen schijf te leggen. Het eerste half uur sta je er helemaal gratis en dat kan tot tweemaal verlengd worden tot in totaal maximaal anderhalf uur gratis parkeertijd. Hoe? Simpel: door binnen te stappen bij een handelaar in Genk-centrum. Zo wil dit systeem winkelen in Genk-centrum aantrekkelijker maken en de lokale handel promoten. 

Shop & Stay

Met ’Shop & Stay’ verhoogt de stad de rotatie op de parking én wordt de lokale handelaar ondersteund. Na het eerste half uur gratis kan je bij een deelnemende handelaar een QR-code scannen. Zo wordt je parkeertijd automatisch met een half uur verlengd. En dit tot twee keer toe. In totaal kan je dus 1,5 uur gratis parkeren, en dat midden in de stad. 

Gebruiksvriendelijk

De afgelopen weken is het systeem uitvoerig getest. Het is bovendien gebruiksvriendelijk: na je registratie in de Xparc-app van Amano kan je gebruik maken van ‘Shop & Stay’ en de verlengingen via de QR-code. Via je smartphone kan je volgen hoeveel parkeertijd je nog hebt. Wat met mensen die geen smartphone hebben of niet met de app kunnen werken? Aanvullend wordt er in de loop van het project nog een sms-service ontwikkeld, zodat het ook via sms kan.

Overschrijdt een parkeerder de toegelaten parkeertijd toch, dan genereert het systeem op basis van de nummerplaat automatisch een retributie. Geen bonnetje meer onder de ruitenwisser, dus. In de eerste drie maanden van het proefproject hangt er nog geen geldboete aan vast, maar krijg je een brief in de bus, waarin het systeem nog eens uitgelegd wordt.

Download de app