Siel Verstrepen is zwemkampioen

Gepubliceerd op vrijdag 27 oktober 2023 12 u.
Het talent in de kijker in 3600 november is Siel Verstrepen uit Boxbergheide. Op 5-jarige leeftijd werd de Genkse naar de zwemles gestuurd. “Mijn ouders vonden dat ik moest leren zwemmen, zodat ik niet zou verdrinken”, lacht Siel. En kijk: 15 jaar later is ze meervoudig zwemkampioen.

HONDERDSTEN VAN EEN SECONDE

De 20-jarig Siel won tweemaal goud op het Belgisch Kampioenschap van 2022 en dit jaar won ze ook al het Vlaams Kampioenschap. Haar beste nummers zijn de 50 en 100 meter schoolslag, zeg maar dé koninginnennummers van de sprint. “Mijn beste tijd op de 50 meter is 31 seconden en 55 honderdsten. Hier gaat het echt om het kleinste verschil, slechts honderdsten van een seconde. Het vraagt heel wat inspanning om je telkens weer te verbeteren. Ter vergelijking: Florine Gaspard haalde de snelste Belgische tijd ooit op de 50 meter: 29,70 seconden. Ik zit er dus niet zo ver vanaf!"

"Een limiet behalen voor het Europees Kampioenschap zwemmen zou prachtig zijn!”

DOORZETTER

Trainen doet Siel elke dag. “Ik zit aan een trainingsschema van 16 uur per week, wedstrijden en verplaatsingen niet meegerekend. Pittig want ik zit ook in mijn derde jaar biomedische wetenschappen aan de U-Hasselt."

Siel traint bij de Genker zwemvereniging Neptunus in het zwembad van SportinGenk. "We hebben het geluk om hier een Olympisch 50 meterbad te hebben, de enige in Limburg.”

Een gemiddelde zwemcarrière duurt maar tot 30 jaar. Een Olympisch ticket denkt ze dus niet meer te halen. “Maar een limiet behalen voor het EK zwemmen zou wel prachtig zijn!”

TIPS VAN SIEL:

Zwemmen is goed voor je conditie. Wil je leren zwemmen? Begin er dan jong genoeg mee, net als ik.

Schrijf je in voor zwemlessen

Op zondag 26 november organiseert SportinGenk Park tussen 8 en 14 uur een zwembaddag. Dat is waterpret voor het hele gezin. En voor de kleintjes komt de sint op bezoek!

Zwembaddag