Slimme sturingen zorgen voor efficiënter energieverbruik bij Genkse huishoudens

Gepubliceerd op donderdag 14 september 2023 10.09 u.
Persbericht van 14 september 2023

Genkenaren die hun hoofdverwarming op elektriciteit hebben, kunnen binnenkort kosteloos gebruik maken van slimme sturingen. Die zorgen ervoor dat je een flink bedrag kunt besparen op de energiefactuur van je accumulatiekachel of grote elektrische boiler. Wie voldoet aan de voorwaarden kan maximaal 2 slimme sturingen in bruikleen krijgen voor een periode van 5 jaar.

“Wie zijn woning op elektriciteit verwarmt, ziet het bedrag van de energiefactuur de komende jaren stijgen,” vertelt schepen Alessandro Cucchiara, bevoegd voor Wonen. “Niet alleen door de hogere prijzen, maar ook door de afschaffing van het voordelige nachttarief.” “Daarbij komt dat veel mensen het om financiële redenen niet zien zitten om over te schakelen naar een warmtepomp,” vult schepen Sara Roncada van Sociaal Welzijn aan. “Daarom gaan we investeren in de kosteloze plaatsing van slimme sturingen.”

Tot 20 procent besparing

Een slimme sturing is een toestel dat het gebruikspatroon van opladen en warmteafgifte in een accumulatiekachel of boiler analyseert. Onder meer op basis van die gegevens gaat het toestel de meest geschikte momenten kiezen om de kachels of boilers op te warmen. Daardoor kan je veel besparen, tot wel 15 procent op het verbruik van accumulatiekachels en 20 procent op het verbruik van boilers. “Als je een kachel hebt die jaarlijks 4000 kWh verbruikt, bespaar je zo algauw 192 euro,” aldus Alessandro Cucchiara.

Elk Genks huisgezin dat een hoofdverwarming heeft op elektriciteit, kan maximaal 2 slimme sturingen aanvragen. Dat kan enkel voor je hoofdverblijfplaats die je huurt of waarvan je eigenaar bent. Aan de eigenlijke plaatsing gaat een voorstudie vooraf, die bepaalt of het technisch haalbaar is en of er voldoende besparingspotentieel is. De eerste stap in de procedure is de aanvraag van een gratis energiescan.

Energiefonds

Stad Genk blijft eigenaar van de sturingen. Zo kunnen die na 5 jaar opnieuw ingezet worden bij andere gezinnen. De stad vraagt ook de premie voor elektrische sturingen aan bij Fluvius, waardoor telkens nieuwe toestellen gekocht kunnen worden en er een fonds voor energiebesparing ontstaat voor huishoudens die op elektriciteit verwarmen.

Het bedrijf Thermovault, met Genkse roots, is na een selectieprocedure gekozen om de sturingen te leveren.

Wie geïnteresseerd is, kan terecht op www.woneningaoz.be/slimmesturingen.