Extra, slimme, vuilnisbakken in Molenvijverpark

Gepubliceerd op vrijdag 19 juni 2020 10.40 u.
Stad Genk heeft de voorbije dagen extra vuilnisbakken- en containers geplaatst op verschillende plaatsen in het centrum en in het Molenvijverpark.

De afgelopen weken vonden steeds meer Genkenaren rust in het park, en ook de komende maanden zal dat niet anders zijn, omdat meer mensen hun vakantie thuis doorbrengen.

Staycation in Molenvijverpark

Bij mooi weer zitten de vuilnisbakken snel overvol. Nochtans worden alle vuilnisbakken in het park minstens zes keer per week geledigd. Zomaar overal extra vuilnisbakken plaatsen, is echter niet altijd de oplossing. Natuurlijk moeten er voldoende vuilnisbakken zijn, van voldoende grootte en op de juiste plaatsen. Maar het mogen er ook weer niet teveel zijn, of te groot, want dan gebruiken sommige mensen deze helaas om hun huishoudelijk afval in te dumpen.

 

Intelligente vuilnisbakken

De stad wil het Molenvijverpark echter vrijwaren van te veel zwerfvuil. Daarom plaatste de stad eerder deze week extra vuilnisbakken, samen met een aantal Solar Street Bins. Dat zijn ‘intelligente’ containers die dankzij een ingebouwd perssysteem tot tien maal meer afval kunnen opslaan. Ideaal dus om piekmomenten op te vangen en de ledigingsfrequentie te verminderen.

Primeur in Genk

Openbare vuilnisbakken zijn ze een onmisbare schakel in het afvalbeleid. Een goed gebruik van deze vuilnisbakken is echter minder vanzelfsprekend dan het soms lijkt. Te weinig of verkeerd geplaatste vuilnisbakken zorgen voor meer zwerfvuil, terwijl te veel afvalbakken vaak ook juist voor extra afval en meer misbruik (zwerfvuil) zorgen. De stad is hier heel nauwgezet én heel veel mee bezig. Daarom hebben de stadsdiensten nu in primeur tien vuilnisbakken met een sensor uitgerust. 

Afvalmonitor

De sensor meet de vullingsgraad van de vuilnisbakken. De vulgraad van de vuilnisbakken kan vanop afstand gevolgd worden. Op basis van deze gegevens kunnen de stadsdiensten voorspellingen maken wanneer een vuilnisbak vol zal zijn. Zo kunnen onze ophaalrondes verder geoptimaliseerd worden. Deze gegevens worden ook geregistreerd in Afvalmonitor, het nieuwe digitale systeem van Limburg.net om openbare vuilnisbakken beter en eenvoudiger in kaart te brengen, en om alle ledigingen, problemen en eventuele misbruiken te registreren.

Ruim uw rommel op

Toch wil de stad ook duidelijk stellen dat het niet oké is om je zwerfvuil achter te laten. In het Genkse meerjarenplan vormt duurzaamheid de leidraad doorheen alle beleidsdoelstellingen. De inrichting van het publieke domein en een duidelijke visie en handhaving rond afval en zwerfvuil zijn hierin bepalende factoren. Daarom ook lanceerde de stad net voor de coronacrisis de campagne ‘Ruim uw rommel op’. De stad rekent dus ook op het gezond verstand van de Genkenaren. Is de vuilnisbak vol, wandel dan even naar een andere vuilnisbak of neem je afval mee naar huis.