Sociaal verhuren? Patricia doet het met plezier met SKV het Scharnier!

Gepubliceerd op woensdag 30 september 2020 12.09 u.
Je woning verhuren zonder rompslomp? Dan is een sociaal verhuurkantoor (SVK) een interessante partner. Jouw voordeel? Alle administratie en plichten zijn voor rekening van het SVK en je krijgt elke maand stipt je huur, zelfs als de huurder niet betaalt. Patricia uit Genk doet het al enkele jaren.

“Vijf jaar geleden ging ik samenwonen met mijn vriend. Ik volgde mijn hart maar ook mijn verstand", vertelt Patricia. "Ik wou mijn woonzekerheid veilig stellen. Dus zocht ik naar een eigen koopwoning die ik alleen kon betalen door het te verhuren. Ik kocht een oud huis van rond de jaren 1920 en renoveerde dit samen met mijn vriend. Het zelf verhuren zag ik niet zitten maar verhuren via een immobiliënkantoor ook niet. Ik wou niet alles uit handen geven.”

Je bent dan naar een sociaal verhuurkantoor getrokken. Hoe heb je deze organisatie leren kennen?

Patricia: “Via mijn werk kende ik de werking van sociale verhuurkantoren. Ik nam contact op met het Genkse SVK Het Scharnier. Meteen was ik positief verrast. Want ze wisten mij te vertellen dat ik recht had op bepaalde renovatiepremies waar ik geen weet van had. SVK Het Scharnier zocht dit uit en dat zorgde ervoor dat ik nog ongeveer 14.000 euro terugkreeg. Dat gaf mijn natuurlijk vertrouwen en dus besloot ik mijn huis ook via SVK Het Scharnier te verhuren.”

Als je je woning verhuurt via SVK Het Scharnier, ontvang je minder huur dan wanneer je zelf verhuurt. Is dat niet spijtig? 

Patricia: “Ik ontvang voor mijn huis iedere maand de maximum huurprijs die SVK Het Scharnier aan particulieren geeft: 650 euro. Dat was het verhuurtarief toen ik mijn contract afsloot in 2017. Bovendien kan ik altijd op het SVK terugvallen als er een probleem is. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat het onderhoud van de verwarmingsketel wordt uitgevoerd. Ik heb bovendien de garantie dat mijn woning negen jaar verhuurd wordt en ik dus ook negen jaar huur zal ontvangen. Die zekerheid zorgt voor rust in mijn hoofd." 

Zou je nog een woning kopen om te verhuren aan SVK Het Scharnier?

Patricia: “Daarover zijn we inderdaad aan het nadenken. De lening van deze woning moet immers niet eerst afbetaald zijn. De huur die binnenkomt, betaalt de lening. Het is een nul-nul operatie maar na twintig jaar heb je een eigen woning. We weten nu natuurlijk ook dat we bij een renovatie recht hebben op extra premies, waardoor je ook je huis kwaliteitsvol kan maken.”

Durf je mensen aanraden hun woning te verhuren aan een SVK?

Patricia: "Zeker wel. Zo investeer je in een woning en vermijd je huisjesmelkers. Je geeft bovendien alleenstaande ouders en gezinnen met kinderen meer woonkansen. Zo kan je iets doen voor je eigen stad. Twee bevriende koppels zijn dit alvast sterk aan het overwegen."

Het Scharnier zoekt nog 30 gezinswoningen in Genk, As en Zutendaal! 

Heb jij een huis of een appartement te verhuren. Dan kan je vrijblijvend een prospectie aanvragen bij SVK Het Scharnier: 

T 089 20 65 97

info@svkhetscharnier.be.

Een huis huren via dit sociaal verhuurkantoor?

Kijk voor alle voorwaarden en de nieuwe inkomensgrenzen op www.svkhetscharnier.be