Sport op maat van iedereen

Gepubliceerd op vrijdag 30 november 2018 12.29 u.
Soms is het moeilijk om aan sport te doen omdat je gezondheid het laat afweten. Of je vindt geen geschikte sport omwille van een beperking. Dan heeft SportinGenk Park misschien wel een oplossing voor jou. Sport- en gezondheidscoach Vivian weet raad!

“Veel mensen weten niet dat SportinGenk Park heel wat lessen aanbiedt op maat van Genkenaren met gezondheidsproblemen. Dat aanbod is de laatste jaren nochtans toegenomen”, aldus Vivian Neven. Wekelijks geeft ze op woensdag een uurtje les, onder meer aan hartpatiënten, blinden en slechtzienden en mensen met een maatje meer.

BLIJVEN BEWEGEN

“Hartproblemen komen meestal erg onverwacht en beperken je fysieke inspanningen. Toch is sporten met goede begeleiding dan ook aangewezen”, verzekert Vivian. “Testen bewijzen trouwens dat mensen die hun conditie onderhouden, minder kans hebben op een tweede hartfalen. Ook voor mensen met een maatje meer is het belangrijk om in beweging te blijven.”

BOV

Vivian is ook de BOV-coach voor Genk. BOV staat voor bewegen op verwijzing. “Wie doorverwezen wordt door een dokter, kan bij mij terecht. Aan de hand van het voorschrift werken we dan samen een programma uit. Het voordeel is dat je een persoonlijke begeleiding krijgt. Dit zijn geen vaste momenten maar wel sessies op afspraak. Sommige patiënten zie ik maar eenmaal per week, terwijl anderen vier keer komen omdat ze wat meer begeleiding nodig hebben.”

VISUELE BEPERKING

Uit zo’n doorverwijzing is dit najaar trouwens een heel mooi initiatief gestart. Vivian kreeg Mieke Cuppens over de vloer. Zij heeft een visuele handicap. Samen met vzw Licht en Liefde werkten ze een aangepast sportprogramma uit en al snel waren er nog meer geïnteresseerden. Vivian: “Voor blinden en slechtzienden is het sowieso niet makkelijk om te sporten. Nu bieden we wekelijks een uurtje training aan waarin we werken aan lenigheid, kracht en uithouding.”

GEZELLIG SAMEN

Deelnemers mogen een begeleider meenemen en dat maakt het extra gezellig vindt ook Mieke: “We vormen een toffe groep, lotgenoten jong en oud samen. Ik kijk er elke week naar uit. Blij dat de stad dit voor ons doet!”

“Graag gedaan. Wij doen ons uiterste best om iedereen aan het sporten te krijgen!”, lacht Vivian.

GEZONDHEIDSSPORT ELKE WOENSDAG IN SPORTINGENK PARK: 

• 10.15 tot 11.15 uur: sporten voor blinden en slechtzienden;

• 19 tot 20 uur: sporten voor hartpatiënten;

• 20 tot 21 uur: sporten met een maatje meer (XL fit).

Meer weten over de mogelijkheden op SportinGenk Park?

Ontdek hier het volledige aanbod en schrijf je meteen in!