Stad en buurt toveren oud sportpleintje om tot groene ontmoetingsplek

Gepubliceerd op vrijdag 15 april 2022 15.43 u.
Persbericht van 15 april 2022

Samen met de buurt heeft stad Genk een verhard sportpleintje omgetoverd tot een groenblauwe ontmoetingsplek voor jong en oud. “We hebben samen de klinkers opgebroken en met die klinkers een prachtige pergola en een watertafel, letterlijk een tafel met water, gecreëerd”, legt schepen van Duurzaamheid en ruimte Toon Vandeurzen enthousiast uit. “Vandaag zaaien we op de vrijgekomen plekken een moestuintje, een kruidenperk en een pluktuin in. Dit wordt een unieke picknickplek.”

Dit project laat de vele kwaliteiten van vergroening zien. Het water kan terug infiltreren en helpt zo bij het voorkomen van overstromingen die door te snel en te veel water naar de riolering af te voeren worden veroorzaakt. De hittebestendigheid van de buurt en vooral de leefkwaliteit van de omgeving verhoogt. En bovenal krijgt de buurt er een prachtige groenblauwe rust- en ontmoetingsplek bij.

“We gaan op meerdere plaatsen in Waterschei aan de slag om tot een duurzame waterhuishouding te komen. Onder de naam Waterrijk Waterschei testen en demonstreren we natuurlijke oplossingen uit.” licht schepen Vandeurzen toe. “Op basis van de leerlessen uit dit experiment, is het de bedoeling deze aanpak beleidsmatig te verankeren en op te schalen naar alle Genkse wijken."

“Dit project staat niet alleen” legt de schepen uit. “Het past samen met het stadsbos in het centrum en de vergroening en de ontharding van de Ev. Coppéelaan in onze onthardingsstrategie: Genk gaat van grijs naar groen en blauw. De eerste stap van onze strategie is ‘to lead by example’: we geven zelf het goede voorbeeld op het publieke domein. We hebben een onthardingsbarometer gecreëerd om te monitoren hoe het met het publieke domein gesteld is. Op basis hiervan beperken we bijkomende verharding zoveel als mogelijk én gaan we actief op zoek naar plaatsen waar we grijs kunnen vervangen door groen. Alle suggesties zijn trouwens welkom” zegt Vandeurzen.

Volgende stappen

De tweede stap is het betrekken en stimuleren van de burgers door projecten zoals hier in Waterschei. Ook een actie om je te helpen met je voortuin te ontharden en te vergroenen staat op het getouw.

Als derde luik werken we een visie uit om onze ruimtelijke richtlijnen aan te passen naar minder grijs en meer groen, in lijn met de bouwshift. We hebben hiervoor recent een studiebureau aangesteld.

“De meest aangename steden om te wonen, zijn steden met veel groen en blauw. Dat blijkt uit ieder onderzoek opnieuw. We hebben de vaste ambitie om in Genk structureel en maximaal in te zetten op het vergroenen, zoals vandaag hier in Waterschei. Niet alleen om de leefomgeving klimaatbestendig te maken, maar ook om de kwaliteit van de leefomgeving van de Genkenaren zo aangenaam mogelijk te maken” besluit schepen Toon Vandeurzen.