Stad Genk beboet foutparkeerders voortaan zelf

Gepubliceerd op dinsdag 28 september 2021 16.26 u.
Vanaf 1 oktober 2021 wordt foutparkeren niet meer beboet door de politie maar wel via een GAS-boete, een gemeentelijke administratieve sanctie. Door dit zelf in handen te nemen kan de stad de geldboetes ook beter investeren in meer verkeersveiligheid voor de Genkenaar.

Fout geparkeerde voertuigen zijn niet alleen ergerlijk en hinderlijk voor voetgangers, fietsers én auto’s, ze zijn ook nadelig voor de veiligheidsgevoel en de levenskwaliteit in onze stad. Uit de Veiligheidsmonitor 2020 blijkt immers dat Genkenaren zich het vaakst storen aan inbreuken die te maken hebben met mobiliteit.

Korter op de bal en de man

Daarom neemt stad Genk nu het heft in handen: voortaan is de stad verantwoordelijk voor de
handhaving van foutparkeerders en het opleggen van een administratieve geldboete. De politie doet (voorlopig) de vaststelling nog. 

Doordat de stad vanaf 1 oktober zelf de boetes kan innen, kan het ook veel korter op de bal spelen en overtreders meteen ook sensibiliseren en aanspreken op hun fout. Een taak waar de politie geen tijd voor had. 

Zelfde regels, zelfde boete

De regelgeving en de geldboetes veranderen niet. De inbreuken zijn nog steeds ingedeeld in twee categorieën.

Parkeer je bijvoorbeeld op een fietspad, op een voetpad of in een andere zone waar het niet mag (categorie 1), dan kost je dat 58 euro.

Sta je op een voorbehouden plaats, zoals voor personen met een handicap of parkeer je op een oversteekplaats voor voetgangers en fietsers (categorie 2), dan kost je dat 116 euro.

Wil je meer weten over GAS-boetes in Genk?

Lees hier verder