Stad Genk gaat de VeggieChallenge aan

Gepubliceerd op dinsdag 15 maart 2022 14.50 u.
Persbericht van 15 maart 2022

Naar goede gewoonte roept de vegetarische organisatie EVA vzw op om in maart zoveel mogelijk dagen zonder vlees in te lassen. Stad Genk gaat, net als vorig jaar, deze ‘VeggieChallenge’ aan en organiseert heel de maand acties om de Genkenaren bewust te maken van een gezonde en duurzame levensstijl. Via een wedstrijd in samenwerking met de lokale horeca vallen er ‘Doe es Genk-kaarten’ te winnen bij enkele veggie en vegan restaurants.

Dertig dagen gezonder, lekkerder en ecologischer eten. Dat is de VeggieChallenge van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) vzw die jaarlijks tienduizenden Belgen aangaan. Stad Genk hoopt dat zoveel mogelijk Genkenaren mee op de kar springen en zo de voordelen van een gezonde en evenwichtige levensstijl (nog beter) leren kennen. Schepen van Sociaal Welzijn Sara Roncada: “De resultaten van onze Stadsmonitor 2020 tonen aan dat slechts een beperkt aantal Genkenaren bewust bezig is met duurzaamheid en ecologie. Nochtans is zorg dragen voor de planeet erg belangrijk en kan iedereen bijdragen. Af en toe – of zelfs helemaal, dat kiest ieder voor zich – je stukje vlees laten staan, is al een goede zaak. Je maakt niet alleen een positief verschil voor het milieu, door plantaardig te eten, spaar je ook heel wat dierenlevens. Via onze deelname aan de VeggieChallenge hopen we zelfs de grootste twijfelaars te inspireren en te motiveren.”

Doe es Genk-kaart

De lokale horeca zetten mee hun schouders onder de Genkse veggiemaand. Schepen van Economie Toon Vandeurzen licht toe: “Drie Genkse vegetarische/vegan restaurants – Lagash, MAU Kattencafé en 100% Mianne – zetten heel de maand lekkere veggiespecials op het menu. Het vierde – Foglia – voorziet catering en take-away. Verder geven we alle Genkse restaurants die in het kader van de VeggieChallenge een vegetarisch of vegan menu aanbieden een plekje op de website van Stad Genk. Op www.genk.be/veggie vind je alle informatie over de VeggieChallenge 2022, krijg je een overzicht van de Genkse acties, geven we tips over hoe je minder vlees kan eten en kan je lekkere veggie en vegan recepten raadplegen.”

Etentjes te winnen

Via haar social media-kanalen spoort stad Genk zoveel mogelijk Genkenaren aan om deel te nemen aan de VeggieChallenge. Wie een leuke foto post rond het thema ‘veggie’ maakt kans op een ‘Doe es Genk-kaart’ ter waarde van 50 euro te gebruiken bij MAU Kattencafé, 100% Mianne of restaurant Foglia. De drie gelukkige winnaars worden bekendgemaakt op 30 maart, tijdens een kookworkshop ‘plantaardig eten’ in het Heempark verzorgd door MundoRico, een lokale vegetarische traiteur.

Het goede voorbeeld

De Genkse dienstencentra bieden in maart een vegetarisch menu aan en zullen dit ook zoveel mogelijk promoten. Op 21 maart hoor je op radio GRK, tijdens een uitzending ter ere van 50 jaar Adviesraad 55+, een overtuigde veggieliefhebber vertellen over zijn ervaringen. Luisteraars maken kans op een etentje. In de Genkse bib kan je op de eerste verdieping een VeggieChallenge ‘inspiratiekast’ ontdekken, met heel wat boeken gerelateerd aan het thema. Schepen Roncada: “Als stadsorganisatie geven we zelf ook het goede voorbeeld. Zo kan het Genkse stadspersoneel vanaf nu vegetarische vergaderbroodjes bestellen. En via een interne oproep spoorden we hen aan om thuis minstens 1 veggiedag per week te houden.”

Stemmen voor Genk

Meedoen is de boodschap, want de stad met de meeste ‘Veggie Burgers’ (het grootste aantal deelnemende inwoners (%)) wint de VeggieChallenge 2022 Award. “We roepen alle Genkaren op te stemmen op Genk via www.evavzw.be/veggiechallenge. Vorig jaar eindigden we op de 9de plaats met 0,17% ingeschreven Genkenaren. Dat kan en moet dit jaar beter”, besluit schepen Vandeurzen.