Stad Genk lanceert Erfgoedapp Stiemervallei

Gepubliceerd op vrijdag 17 september 2021 11.05 u.
Persbericht van 17 september 2021

Elk jaar in september zet stad Genk de Stiemervallei in de kijker. Dit jaar pakt de stad uit met de ErfgoedApp van Faro - het steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld - met een uitgewerkte tour in de Stiemervallei. In de vallei vind je namelijk heel wat bijzonder onroerend en roerend erfgoed. Tijdens een wandeling of fietstocht krijgt de gebruiker onderweg via de ErfgoedApp informatie via gps-punten. Een verhaal, verteld op de juiste plek, werkt immers heel anders dan wanneer het gebracht wordt op de computer of in een boek.

Geschiedenis van de stad

Toon Vandeurzen, schepen bevoegd voor Leefmilieu: “De mens heeft doorheen de geschiedenis altijd gebruik gemaakt van de Stiemer. Zowat de volledige geschiedenis van onze stad is gelinkt met de Stiemerbeek. En er zijn nog veel plekken en verhalen die veel Genkenaren niet kennen. De ErfgoedApp neemt je mee langs acht interessante erfgoedbakens in de Stiemervallei: de mijnsite van Waterschei, de Schans in het buurtpark Schansbroek, de Motru├»ne, het SportinGenk Park, de verzonken Hostaertmolen, de bommenkraters op Kielenswen, de Slagmolen en natuurgebied De Maten. Elk baken kan ook afzonderlijk bezocht worden.”

QR-code

Dankzij een simpele scan met het cameraoog van een smartphone of tablet ontvangt de bezoeker via een QR-code zijn informatie. Toon Vandeurzen: “Op de acht locaties vind je een infopaaltje/erfgoedbaken met QR-code. Via de QR-link lees je over de plek en kan je meteen ook oude foto’s, schilderijen of tekeningen bekijken. Op zes van de zeven bestaande wandelroutes in de vallei is er telkens minstens een erfgoedbaken te vinden.”
Om deze info te ontsluiten voor het publiek, werkte stad Genk samen met het IOED Kempen en Maasland en het Emile Van Dorenmuseum. De provincie Limburg subsidieerde de signalisatie en de lancering via een fietstocht met een gids.

MEER INFO

Download de erfgoedapp Faro op je smartphone (android of apple). Je kan de route en de afzonderlijke punten thuis inladen en zowel thuis of ter plaatse bekijken.