Stad Genk lanceert fietsbeloningsproject 'Buck-e' voor alle lagere scholen

Gepubliceerd op donderdag 18 november 2021 14.03 u.
Persbericht van 18 november 2021

Alle Genkse lagere scholen kunnen zich vanaf nu inschrijven voor het fietsbeloningsproject ‘Buck-e’. Met Buck-e worden kinderen beloond die met de fiets of te voet naar school gaan. Een sensor op hun fiets of rugzak registreert hun verplaatsing. Voor elke verplaatsing en naargelang de afstand ontvangen zij digitale munten die zij op diverse plaatsen kunnen omruilen. Met dit project wil stad Genk kinderen én hun ouders stimuleren om vaker te kiezen voor duurzaam vervoer.

Gezonder en veiliger

Schepen Karel Kriekemans, bevoegd voor Mobiliteit: “Voor stad Genk is een veilige en duurzame schoolomgeving erg belangrijk. Fietsen is gezond en bovendien zorgen minder drukte en minder uitlaatgassen ook voor een gezondere en veiligere schoolomgeving. Gedurende het jaar organiseren en ondersteunen we verschillende fietsacties zoals de Strapdag, fietsexamens, fietscontroles en verkeersparken. We begeleiden ook scholen op maat, op vlak van educatie, infrastructuur, informatie en sensibilisatie. Zo werken we samen aan veilige en duurzame schoolomgevingen.”

Op kindermaat

Stad Genk stapt nu mee in dit Vlaamse initiatief, een project dat zeker de kinderen zal aanspreken. Een sensor op hun fiets of rugzak registreert hun verplaatsing. Een scanner aan de poort registreert de data van de sensor, en op basis van de data ontvangt de leerling virtuele stadsmunten, de bucks. Karel Kriekemans: “Die bucks kunnen ze omruilen bij een lokale handelaar, in de bib, in het zwembad of elders. Met hun app kunnen de kinderen hun data en hun verdiende munten opvolgen; met een kredietkaart kunnen ze de munten uitgeven.”

Motivatie ouders

Stad Genk werkt voor dit project samen met bedrijf Fairville. Alle Genkse lagere scholen die interesse hebben, kunnen zich vanaf vandaag aanmelden. Karel Kriekemans is alvast enthousiast: “We geloven erin dat we via de kinderen ook de ouders gaan motiveren om de auto vaker te laten staan.“