Stad Genk lanceert 'Op fietsen staat geen leeftijd' voor oudere en minder mobiele Genkenaren

Gepubliceerd op dinsdag 19 april 2022 14.32 u.
Persbericht van 19 april 2022

In het kader van de campagne ‘Genk Beweegt’ voor 55-plussers lanceren de Genkse dienstencentra in samenwerking met Samen op de Fiets vzw het initiatief ‘Op fietsen staat geen leeftijd’. Oudere en minder mobiele Genkenaren krijgen de kans om onder begeleiding van een fietspiloot te genieten van een fietstocht door Genk. Voor heel wat senioren de ideale manier om te bewegen en zelfs eenzaamheid tegen te gaan.


Heel wat chronisch zieke en oudere mensen hebben te kampen met ‘mobiliteitsarmoede’: doordat ze minder mobiel zijn, kunnen ze zich niet zelfstandig verplaatsen wat soms eenzaamheid in de hand werkt. “Heel wat mensen geraken wegens ouderdom, ziekte, dementie of een andere beperkende aandoening na verloop van tijd geïsoleerd en dat is natuurlijk nefast voor het gemoed. Zij hebben iemand nodig om mee naar buiten te kunnen gaan; iemand die hen aanspoort om te bewegen en dit ook praktisch voor hen organiseert”, aldus schepen van Sociaal Welzijn Sara Roncada. “Met ‘Op fietsen staat geen leeftijd’ bieden we oudere en minder mobiele Genkenaren de kans om een fietstocht te maken met een fietspiloot, dat is iemand die precies weet hoe hij/zij veilig op weg kan met de persoon die beperkt is in mobiliteit. Dat kan de partner zijn, een familielid, een kennis, een mantelzorger of een vrijwilliger. De tocht van ongeveer 1,5 uur brengt hen langs enkele mooie natuurplekken in Genk: de Maten, het Heempark en het Molenvijverpark. Maar ook een alternatieve route is mogelijk; op voorwaarde dat die veilig is en niet te lang.”

Uit het isolement

Dankzij ‘Op fietsen staat geen leeftijd’ geraken de senioren uit hun dagelijks kader. “We halen ze niet enkel uit hun isolement; we laten hen ook terug participeren aan het leven in hun stad”, aldus schepen van Participatie Alessandro Cucchiara. “Vaak durven of kunnen deze mensen niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen en geraken ze niet meer uit hun woonst. Samen met de fietspiloot lukt dat wel.” Voor mensen met een vaste begeleider zijn er elektrische riksja’s; speciaal ontworpen om samen te kunnen fietsen en dit op een niet te inspannende manier. Wie liever alleen fietst, kan dat op een duofiets of op een tandem. “De passagiers kunnen rustig een babbeltje slaan met hun copiloot”, aldus nog schepen Cucchiara. “Ideaal om het sociale contact te bevorderen. Bovendien zijn deze transportmiddelen veilig en comfortabel.”

Burgerbudget

Stad Genk werkt voor ‘Op fietsen staat geen leeftijd’ - van origine een Deens concept dat wereldwijd succes oogst - samen met de vzw Samen op de Fiets. Een vzw die tot stand kwam dankzij een burgerbudget van de stad. “Het mooie aan ‘Op fietsen staat geen leeftijd’ is dat het de contacten over generaties heen bevordert”, aldus Gie Truyen van Samen op de Fiets vzw. “De inspanning gebeurt door de mobielere persoon en de minder mobiele passagier geniet van zijn of haar uitje. Nog leuker wordt het er als er nog meer mensen mee de fiets opspringen. Da’s genieten voor iedereen in een ongedwongen sfeer.”

Reserveren?

Wie graag mee wilt fietsen, stuurt een mailtje met vermelding van naam, adres en telefoonnummer naar dc.animatoren@genk.be. Een medewerker van de dienstencentra neemt contact op om het fietsmoment te bespreken. Bellen kan ook via tel. 089 65 58 95 of 089 65 58 91.

Fietspiloten gezocht

Vzw Samen op de Fiets zoekt nog extra fietspiloten om oudere en minder mobiele Genkenaren te begeleiden. Zit je graag op de fiets, ben je sociaal en wil je graag een steentje bijdragen als vrijwilliger? Laat dan zeker iets weten via samenopdefietsvzw@gmail.com of via tel. 0486 80 70 86.