Stad Genk mikt op meer dan 1 miljoen euro extra ondersteuning voor handel en horeca

Gepubliceerd op donderdag 9 september 2021 11.37 u.
Persbericht van 9 september 2021

Na de 3 miljoen euro die met de ‘Doe es Genk’-geschenkkaart in de lokale economie werd ge├»nvesteerd lanceert stad Genk op 4 oktober 2021 een bijkomende actie om de lokale handel en horeca verder te ondersteunen. Bij een aankoopbedrag van minimum 20 euro maakt de klant kans op 25 euro shoptegoed bij een selectie van lokale handels- en horecazaken. De actie loopt tot en met 30 november 2021.

Vervolgactie na de ‘Doe es Genk’-geschenkkaart

In het najaar van 2020 investeerde Stad Genk ruim 3 miljoen euro in de lokale handel en horeca via de ‘Doe es Genk’-geschenkbon. Deze actie viel helaas samen met de 2de lockdown, waardoor in de eerst fase van de actie veel horeca-uitbaters en handelaars moesten sluiten. “Omdat deze zaken een stuk van de financiële injectie hebben misgelopen en tot de dag van vandaag nog altijd lijden aan de gevolgen van de coronacrisis hebben we besloten een extra ondersteuning te voorzien, specifiek voor de niet-essentiële handel en horeca. De actie zal op 21 september ook worden voorgesteld op de gemeenteraad” aldus burgemeester Wim Dries.

Het doel van deze bijkomende actie is de meest getroffen ondernemers een extra duwtje in de rug te geven. De selectie van deelnemende handelaars bestaat daarom alleen uit niet-essentiële handel en horeca, die verplicht waren hun zaak te sluiten tijdens de lockdown. “Zo laten we 40% van de middelen naar de ondernemingen stromen die te maken hadden met een korte sluiting, nl. de handel. De overige 60% laten we doorstromen naar de horeca en contactberoepen die onder een langere sluiting te lijden hebben gehad.” vult Schepen Toon Vandeurzen aan. Katrien Scheurs, voorzitster van het centrummanagement, reageert alvast positief: “Deze extra ondersteuning is zeer welkom om de handelaars die het meest getroffen werden door de coronacrisis een extra boost te geven. Wij zijn dan ook heel tevreden met de actie.”

Koop lokaal en word beloond

De stad investeert 225.000 euro in de actie en wil via het hefboomsysteem landen op een totale investering van minimaal 1.125.000 euro. Dit hefboomsysteem baseert zich op de 1/5 winstkans die toegepast wordt tijdens de actie.

Iedere klant die in de periode oktober en november een aankoop van minimum 20 euro of meer doet maakt kans om 25 euro te winnen. Dit bedrag kan alleen gespendeerd worden bij één van de op de bon vermelde handelaars, horecazaken of contactberoepen.

Op korte termijn

De geldigheid van de actie loopt tot en met 30 november 2021. Schepen Toon Vandeurzen verduidelijkt: “We kiezen bewust voor deze korte geldigheidsperiode om zeker te zijn dat de injectie snel gebeurt. Het is namelijk nu dat de handel en horeca deze extra middelen nodig heeft. Verder hopen we op een vruchtbaar eindejaar waar mensen kiezen om hun eindejaarsgeschenken te kopen bij de lokale handelaar.” Ook de boodschap van Luca Bruno, voorzitter van Unizo Genk is duidelijk: “Koop lokaal en ondersteun de Genkse handel en horeca, ook tijdens de eindejaarperiode”.