Stad Genk staat borg voor bouwplannen KRC Genk

Gepubliceerd op woensdag 20 december 2023 10.54 u.
Persbericht van 20 december 2023

Stad Genk zal borg staan voor een deel van de uitvoering van het masterplan van KRC Genk. Binnen die plannen bouwt de vice-kampioen een nieuw training center, een stadion in het H.Essers Talent Park dat onder meer door de KRC Genk Ladies en Jong Genk zal worden gebruikt en vindt een renovatie plaats van de Cegeka Arena. KRC Genk engageert zich langs haar kant om maximaal bij te dragen aan verschillende beleidsdoelstellingen van de stad. 

In de schaduw van de terril van Waterschei stelde KRC Genk enkele weken geleden de bouwplannen voor van het gloednieuwe H.Essers Training Center. De bouw van de nieuwe trainingsfaciliteiten kaderen in een groter masterplan waarbinnen de club ook een stadion wil bouwen dat door de KRC Genk Ladies en Jong Genk kan worden gebruikt. Verder wil de club de Cegeka Arena klaarstomen voor de toekomst via een doorgedreven renovatie. De ultieme doelstelling van dit ambitieuze masterplan is om de concurrentiepositie van de huidige Belgische vice-kampioen ook richting de toekomst verder te versterken en de diepgewortelde link met het Genkse mijnverleden te behouden.

Stad Genk staat borg 

In het grillige voetballandschap is het niet vanzelfsprekend om een hypotheek te verkrijgen, en zeker niet voor een VZW. Aangezien KRC Genk ook voor de stad een strategisch belangrijk uithangbord is in binnen- en buitenland stelt het Genkse schepencollege aan de gemeenteraad voor om voor een bedrag van 20 miljoen euro borg te staan voor de ambitieuze bouwplannen en de bijkomende lening van blauw-wit.
“Het was geen makkelijke beslissing, het gaat namelijk ook over een grote som geld. We hebben dit financieel lang gewikt en gewogen, maar gaan het engagement aan”, vertelt schepen van Financiën, Yilmaz Kurtal. “We vinden het als stad heel belangrijk dat vrouwen en jeugd in de sport extra ondersteund worden”, vult schepen van Sport, Kathleen Parthoens, aan. “In dit nieuwe complex kunnen de KRC Ladies en Jong Genk in de beste omstandigheden spelen. Zo gunnen we hen alle kansen om hun talent maximaal te ontwikkelen.”

Subsidie 

Verder werd er een Letter Of Intent (LOI) tussen beide partijen opgesteld. In deze LOI heeft stad Genk de intentie geuit om de toekomstige bouw van een stadion, dat onder andere door de KRC Genk Ladies en Jong Genk zal worden gebruikt, te subsidiëren voor een bedrag van 650.000 euro. Stad Genk wil, in nauwe samenwerking met KRC Genk, de Genkse gemeenschapswerking verder versterken. Op die manier willen beide partijen een hefboom vormen voor o.a. tewerkstelling, taalvaardigheid, armoedebestrijding, zinvolle vrijetijdsbesteding en sociale cohesie binnen de stad. Burgemeester Wim Dries benadrukt: "Samen met KRC Genk staan we zij aan zij om de betrokkenheid van de Genkse gemeenschap te versterken. We willen samen een verschil maken, niet alleen op het gebied van werkgelegenheid, taalvaardigheid, en armoedebestrijding, maar ook als het gaat om het bieden van zinvolle vrijetijdsbesteding en het versterken van de onderlinge banden binnen de stad."

Genks engagement 

KRC Genk schrijft zich volledig in de verschillende doelstelling van de stad in omtrent de community werking, de KRC Genk ladies, diversiteit op de werkvloer en voetbalveiligheid. Binnen de overeenkomst wil KRC Genk de link tussen Thorpark en de Genkse voetbalsite verder versterken. De versterkte wisselwerking moet beide partners meer exploitatiemogelijkheden geven. KRC Genk engageert zich langs haar kant om, samen met de stad, in te zetten op een mobiliteitsplan waarbinnen duurzaam wordt ingezet op fietsen, carpooling en op openbaar vervoer. De club heeft verder ook de ambitie om samen met de stad de parkeeroverlast in de wijken te reduceren.