Stad Genk start met opbouw terrasinterventie in de Stalenstraat

Gepubliceerd op maandag 13 september 2021 10.33 u.
Persbericht van 13 september 2021

Vandaag start de stad Genk met de opbouw van een tijdelijke interventie ter hoogte van nummer 15 t.e.m. 19. De ingreep maakt deel uit van de meervoudige strategie om de Stalenstraat te transformeren tot vallei van werelden. Met de terrasinterventie wil de stad een volgende stap zetten in het masterplan om de Stalenstraat te transformeren tot ‘Vallei van Werelden’.

Vallei van Werelden

De afgelopen jaren werd er hard gewerkt aan een strategisch masterplan om de Stalenstraat een eigen identiteit te geven. De straat met een wereld van culturen die tevens een verbinding legt met de Stiemervallei kreeg de naam ‘Vallei van Werelden’. “Vanaf vandaag starten we met de werken voor een tijdelijke terrasinterventie ter hoogte van Stalenstraat nummer 15 t.e.m. 19. Het doel van de interventie is een blauwgroene transformatie van de Stalenstraat in combinatie met een betere fysieke verbinding met de Stiemervallei” vult schepen Toon Vandeurzen bevoegd voor economie aan.

Doel van de interventie

Het doel van de terrasinterventie is meerzijdig. Met het terras wil de stad de publieke ruimte als verblijfsruimte versterken en de verblijfskwaliteit in de Stalenstraat verhogen. Daarnaast zorgt de ingreep ook voor het afremmen van het te ‘snel’ rijden in de straat. Ten slotte wil de stad met deze ingreep de straat extra vergroenen en de link met de Stiemervallei versterken.

De terrasinterventie ter hoogte van nummer 15 t.e.m. 17 zal minstens drie jaar gebruikt worden. De interventie vormt een experimentele opstelling als onderzoek naar latere, permanente interventies in de Stalenstraat. Na een voortraject werd er gekozen voor deze locatie omwille van budgettaire en veiligheidsredenen.

Duurzaam

“Bij de ontwikkeling van het terras hebben we steeds gekeken om zo duurzaam mogelijk te werken. Zo wordt het vervaardigd met duurzame en natuurlijke materialen en wordt de bestaande infrastructuur zo weinig mogelijk aangepast” zegt schepen Toon Vandeurzen. De inkleding van de terrassen is in overeenstemming met de merkidentiteit Vallei van Werelden en conform het terrasreglement. Natuurlijke groenelementen verwijzen naar de nabijgelegen Stiemervallei. Hemelwateropvang wordt op een creatieve manier ge├»ntegreerd voor het bewateren van het groen in droge periodes. Er worden ook fietsparkeerplaatsen ge├»ntegreerd, evenals stopcontacten voor het opladen van elektrische fietsen.

Praktisch

De werken van de terrasinterventie ter hoogte van Stalenstraat nummer 15 t.e.m. 17 starten vandaag (13 september 2021). De oplevering van het project wordt verwacht rond half oktober.