Stad Genk steunt slachtoffers mensenhandel en kleurt blauw op 30 juli

Gepubliceerd op vrijdag 29 juli 2022 10.08 u.
Persbericht van 29 juli 2022

Elk jaar op 30 juli steunen Belgische overheden en organisaties de Werelddag voor de slachtoffers van Mensenhandel. Ook stad Genk zet de schouders onder deze “Blue Heart”-campagne van de Verenigde Naties. De schachtbok van C-mine en de sfeerverlichtingen met het stadslogo in Genk-Centrum en Vennestraat kleuren daarom op zaterdag blauw.

BLAUWE SCHACHTBOK KAART WERELDPROBLEEM AAN

Mensenhandel is een wereldwijd probleem dat ook ons land treft. Het fenomeen draait altijd om uitbuiting waarbij slachtoffers in vernederende en mensonterende omstandigheden terechtkomen. “De federale overheid geeft op basis van cijfers van de Global Slavery Index aan dat er in België jaarlijks ongeveer 23.000 slachtoffers zijn. Voor hen laten we de LED-verlichting van de schachtbok van C-mine en de LED-sfeerverlichtingen met het stadslogo blauw kleuren op zaterdag”, bevestigt burgemeester Wim Dries.

PROTOCOLAKKOORD SINDS 2018

Stad Genk is heel alert voor dit probleem. Vanuit de Afdeling Veiligheid werkt de stad al jaren samen met andere veiligheidspartners aan een integraal beleid rond mensenhandel. “We hebben sinds 30 april 2018 een protocolakkoord met onder andere het Parket Limburg en het arbeidsauditoriaat waarin we als bestuur een belangrijke rol opnemen in de aanpak van mensenhandel”, verduidelijkt Dries. “In eerste instantie proberen we te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van mensenhandel, door onze interne diensten alert te maken voor mogelijke signalen van mensenhandel. Wij viseren vooral economische en seksuele uitbuiting. We merken dat sectoren zoals seksuitbatingen en handcarwashes gevoelig zijn voor mensenhandel. We zetten hierop in via onder meer een reglement en sterke handhaving.”

SYSTEMATISCHE CONTROLES IN GENK

De handhaving wordt geco√∂rdineerd door de dienst Handhaving van het Veiligheidshuis. “Onze dienst Handhaving monitort systematisch diverse uitbatingen”, zegt stafmedewerker Jens. “Wanneer er sprake is van ernstige aanwijzingen van mensenhandel treedt de burgemeester op en is hij bevoegd om het betreffende pand te sluiten. Uiteraard laten we de slachtoffers niet in de kou staan en nemen we ook een rol op in de toeleiding naar de juiste hulpverlening”, verzekert Jens.