Stad Genk telt af naar internationaal natuurfestival

Gepubliceerd op dinsdag 12 april 2022 8.02 u.
Persbericht van 12 april 2022

Van 28 april tot 1 mei vindt in Genk een internationaal natuurfestival plaats. Onder de koepel ‘Genk. Stad vol van natuur’ host onze stad de ‘Connecting Nature Impact Summit’in Thor Park. De indrukwekkende line up van sprekers op het congres en het flankerend programma zijn intussen gekend.

Wat is alweer ‘Connecting Nature’

De ‘Connecting Nature Impact Summit, Genk’ rondt vijf jaar onderzoek en innovatie af van het Europees Horizon2020-gefinancierde Connecting Nature-project. Het project was 1 van de 4 grootschalige Europese onderzoeksprojecten rond ‘Nature-Based Solutions’; natuurlijke oplossingen die ecologische, sociale en economische meerwaarde creëren. Het project telt meer dan 30 partners en resulteerde in de implementatie van grootschalige ‘Nature Based Solutions’ in 10 Europese steden en een wereldwijd programma voor capaciteitsopbouw, genaamd ‘Urban by Nature’. Stad Genk maakte als ‘frontrunner city’ deel uit van dit Europese onderzoeksproject en kon zo extra inzetten op de ontwikkeling van de Stiemervallei.

Internationale sprekers

“Vorige edities in Glasgow (Groot-Brittannië) en Poznan (Polen) gingen wegens covid-19 volledig online door. De natuurtop in Genk wordt gelukkig een hybride event met zowel online als live presentaties, workshops, rondetafelgesprekken en meer”, zegt schepen van Ruimte en Duurzaamheid Toon Vandeurzen. “De gastsprekers die we al in maart mochten aankondigen, zijn niet van de minsten. Ook nieuwe namen hebben hun komst naar de summit bevestigd.”

Stad Genk ontvangt onder andere de Nederlandse prof. Jan Rotmans, professor in transitiekunde. Hij komt naar Thor Park met een hoopvol perspectief voor onze planeet. Zijn visie op transitie beschreef hij ook al zijn boek ‘Omarm de chaos’. Li An Phoa, stichter van de beweging Drinkable Rivers komt pleiten voor het belang van drinkbare waterlopen. Om haar actie kracht bij de zetten ondernam ze ellenlange tochten langs Europese waterlopen. Ook innovatiebiologe en schrijfster Leen Gorissen die een internationaal gerenommeerde spreekster is, tekent present.

Ook Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving en Energie zal aanwezig zijn op het congres. Europa zal waarschijnlijk vertegenwoordigd worden door Dana Eleftheriadou, Head of Cities and Proximity Team, DG Grow, European Commission.

Lokale voortrekkers

Lezingen en workshops zijn er ook van belangrijke lokale voortrekkers, zoals sociaal ecologisch ondernemer Filip Vanlommel en directeur van het NPHK Ignace Schops. Schops verrichte baanbrekend werk met het Nationaal Park Hoge Kempen. Hij komt vertellen over hoe het grootste Nationaal Park in België, onze provincie economisch versterkt en tegelijk de wieg is van de Limburgse fauna en flora.

“Uitkijken doen we ook naar social designer Joke Quintens, die enkele jaren geleden haar politieke leven in Genk inruilde om in Marseille te gaan werken rond duurzame stadsontwikkeling”, vult schepen Vandeurzen aan. “Ze is oprichter van de beweging Wetopia, Making Cities Together en heeft in die functie heel wat ervaring opgedaan die ze met ons wil delen.”

Natuurfestival met outdoor-beleving

“Meer dan ooit moeten we de natuur omarmen en samenwerken aan de groene steden van morgen.” benadrukt ook burgemeester Wim Dries. ‘Genk. Stad vol van natuur’ is daarom niet alleen een congres maar ook een natuurfestival voor de Genkenaar, met heel wat out-doorbeleving aan Thor Park en op andere locaties in Genk.”

Op Thor Park springt de mobile Green Living Room zeker en vast in het oog. Dit is een groene leefruimte-container begroeid met planten en een slim irrigatiesysteem. Ook de artistieke installaties van kunstenares Valerie Van Leersum worden hier onthult. Zij maakte vijf opstellingen/3D-collages die de water- en levenskwaliteit in de Stiemervallei in beeld brengen.

Opening Stiemerhub

Voor gezinnen is de feestelijke opening van de Stiemerhub op 30 april alvast een absolute aanrader. Met onder meer een tuinsafari voor kinderen, Stiemervallei op blote voeten en workshops wordt dit een fijne beleving voor jong en oud. “Maar ook op andere plaatsen kunnen Genkenaren leren hoe we natuur aanwenden voor een kwaliteitsvoller leven”, verzekert burgemeester Dries. In het Heempark doe ze dat ook heel praktisch aan de hand van infostands over groene daken, groene gevels en waterrecuperatie. “Met Genk. Stad vol van natuur brengen we ontspanning, beleving maar zeker ook natuurkennis en -educatie samen in een weekend”, besluit hij.

Praktisch

Genk. Stad vol van natuur
Connecting Nature Impact Summit’
28 april tot 1 mei
www.genk.be/stadvolvannatuur