Stad Genk voorziet begraafplaatsen van 'Vlindertuin'

Gepubliceerd op donderdag 23 december 2021 11.36 u.
Persbericht van 23 december 2021

De afgelopen jaren heeft Genk hard gewerkt op en rond de begraafplaatsen van de stad. Dit resulteert opnieuw in een aantal wijzigingen en toevoegingen. Eén van die toevoegingen is het voorzien van een Vlindertuin op beide begraafplaatsen. Hier kunnen levenloos en niet levensvatbaar geboren kinderen een plekje krijgen.

Om tegemoet te komen aan de noden en behoeften van de Genkse burger op vlak van rouwverwerking werkte Stad Genk het voorbije jaar aan een aantal nieuwigheden en wijzigingen op en rond de begraafplaatsen. Zo zal het voortaan mogelijk zijn om de partner/levensgezel te vernoemen op de grafsteen. “Voorheen was dat beperkt tot de huwelijkspartner. Deze uitbreiding sluit aan bij de huidige samenlevingsvormen”, aldus schepen van Dienstverlening Kathleen Parthoens.

De Vlindertuinen

Op beide locaties in Genk voorziet de stad een Vlindertuin. In deze tuin kunnen levenloos geboren kinderen en niet levensvatbaar geboren kinderen een plekje krijgen. De mogelijkheid wordt opengesteld voor kindjes uit elke fase van de zwangerschap.

Elk grafje wordt voorzien van een individueel gedenkteken in de vorm van een vlinder in keramiek. Op deze vlinder worden naam en datum gegraveerd. Ouders krijgen ook een kleine vlinder mee naar huis.

Ondersteuning van rouwverwerking

“Er is niets erger dan het verliezen van iemand die je dierbaar is, laat staan een kindje. Om de rouwverwerking van de ouders te ondersteunen geven we de mogelijkheid om een eigen inbreng te doen. Dit kan gaan over zelf het kuiltje graven, het zelf begraven, de timing of een eventuele afscheidsceremonie. Alles is in te vullen naar eigen wens in samenspraak met de grafmaker” zegt schepen Kathleen Parthoens. “Deze vorm van ondersteuning wordt gratis aangeboden.”

Toegankelijke plek

Met de aanleg van een Vlindertuin wordt er een toegankelijke plek gecreëerd op de begraafplaatsen. Door het noteren van de naam en het plaatsen van een vlinder hebben ouders de mogelijkheid om op een serene en persoonlijke manier uiting te geven aan hun verlies en hun verdriet.