Stad Genk zet in op de eerste 1000 dagen " Een kansrijk start voor elk kind"

Gepubliceerd op donderdag 9 maart 2023 16.02 u.
Persbericht van 9 maart 2023

Ieder kind verdient vanaf de geboorte een optimale kans op een goede toekomst. Helaas nemen heel wat kinderen een valse start. Via een unieke samenwerking met de medische en sociale sector zet stad Genk de komende jaren extra in op de eerste 1000 dagen van het kind. Dat gebeurt o.a. via de Baby Op Komst-lijn, een meldpunt voor kwetsbare toekomstige mama’s.

De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen - zowel fysiek als mentaal - op latere leeftijd. Heel wat kinderen beginnen het leven echter met een achterstand. Baby’s die tijdens hun eerste 1000 dagen – dat is vanaf de zwangerschap tot 2 jaar - slechte voeding krijgen of blootstaan aan stress, sigarettenrook of andere risico’s hebben het vaak moeilijk. Ze komen te vroeg of met een te laag geboortegewicht ter wereld, waardoor ze zich lichamelijk, geestelijk en sociaal minder goed kunnen ontwikkelen. In Genk zijn er elk jaar gemiddeld zo’n 120 à 130 kinderen die in deze situatie zitten.

Uniek Baby Op Komst-team

Via het ‘Baby Op Komst’-team wilt Stad Genk het tij keren. Het gaat om een unieke samenwerking tussen 27 leden uit de Limburgse (para-)medische en sociale sector, waaronder het Ziekenhuis Oost-Limburg, Kind & Gezin en het Wit-Gele Kruis. Anniek Nagels, schepen van Talentontwikkeling: “Alle kinderen verdienen van bij de start een optimale kans. Daarom moet er zo vroeg mogelijk gepaste ondersteuning zijn. Met het Baby op Komst-team brengen we een pak expertise samen en engageren we ons om alle aanstaande ouders de nodige hulp aan te reiken, nog vóór de geboorte.”

“Bijzondere aandacht gaat naar kwetsbare moeders in spé,” vult burgemeester Wim Dries aan. “Want die kunnen de hulp vaak niet zelf vinden. Via de kinderopvang, jeugdhulp, scholen, gezinscoaches en zoveel mogelijk zorgpartners gaan we bijkomend sensibiliseren en informeren over het belang van de eerste 1000 dagen.”

BOK-lijn

De komst van een kindje brengt heel wat vragen met zich mee. Zeker bij degenen die het zo al moeilijk hebben. Wat zal er veranderen? Mijn kindje was niet gepland, wat nu? Ik heb geen hulp van familie of vrienden, bij wie kan ik terecht? Via de Baby Op Komst-lijn of BOK-lijn, één van de initiatieven in het kader van ‘de eerste 1000 dagen’, is er nu al extra ondersteuning voor kwetsbare zwangeren. Schepen Anniek Nagels: “Het afgelopen jaar hielpen we zo 93 toekomstige mama’s en gezinnen. Zij komen via campus O³ bij dit meldpunt terecht. Via het inlooptteam Kom’ma op campus O³ vangen we nog meer gezinnen op; vorig jaar waren dat er 250. Daarnaast focussen we ook op toegankelijke groepssessies, zoals de Baby op Komst-cursussen, borstvoedingssalons en babymassages.”

De Genkse perinatale werkgroep ‘Baby op Komst’ werkt vanuit Campus O³. De stakeholders zijn Stad Genk, Campus O³, ZOL Genk, inloopteam Kom’ma, VZW PAS, Sociaal Huis Portavida (team kinderkansen), Wit-Gele Kruis Limburg, Het Jonge Kind, LIGANT, Kind & Gezin, CKG De Stap Genk, UCLL campus LiZa Genk, huisartsenpraktijk Luce, Familiehulp VZW, Rebelle VZW, Borstvoeding VZW, CM – zone Kempen & Duin en Maasland, Mevrouw Ooievaar en De Kraamtuin – Expertisecentrum Kraamzorg.