Stad Genk zet lokale, duurzame helden in de kijker: maak jij mee het verschil?

Gepubliceerd op maandag 19 september 2022 10.13 u.
Persbericht van 18 september 2022

Stad Genk engageert zich om mee te werken aan een betere wereld en doet daarom mee aan de Week van de Duurzame Gemeente van 18 tot 25 september. Met de slogan ‘Laat niemand achter!’ zegt Genk “neen” tegen discriminatie en uitsluiting en bedankt ze haar lokale helden. Speciale aandacht dit jaar gaat naar de medewerkers van het Sociaal Huis Portavida. Ook de Genkenaren zelf kunnen mee het verschil maken.

Ken jij de SDG’s al? De SDG’s of Sustainable Development Goals zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen ontwikkeld door de Verenigde Naties, ondertekend door (bijna) alle landen van de wereld. Deze moeten van onze aardbol een meer duurzame plek maken tegen 2030, met respect voor mens en milieu. Iedereen kan zijn steentje bijdragen: overheden, bedrijven, scholen, politici, burgers, … Samen met meer dan meer dan 110 andere Vlaamse steden en gemeenten toont stad Genk tijdens de Week van de Duurzame Gemeente, een initiatief van de Vlaamse Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), haar engagement om deze doelen te behalen en stimuleert ze zoveel mogelijk Genkenaren om zich mee in te zetten.

De helden van Portavida

“Tijdens deze week zetten we traditiegetrouw lokale, duurzame helden in de kijker”, vertelt schepen van Sociaal Welzijn Sara Roncada. “Dit jaar zijn dat de medewerkers van het Sociaal Huis Portavida op de Genkse welzijnscampus. Onder andere tijdens de coronaperiode, en in de nasleep ervan, toonden zij hun grote inzet en ‘lieten ze niemand achter’, zoals het thema van de Week van de Duurzame Gemeente dit jaar luidt. Maar ook tijdens de Oekraïne- en de energiecrisis zijn zij echte helden voor heel wat Genkenaren in een kwetsbare situatie. Om deze grote inzet te belonen, trakteren we hen op een (h)eerlijk ontbijt, in samenwerking met de Oxfam Wereldwinkel en enkele lokale boeren.”

Bingo!

Ook de Genkenaren zelf kunnen een verschil maken. Hoe? Dat komen ze te weten via de SDG-Bingo. “Een handig hulpmiddel dat we lieten ontwikkelen in het kader van deze duurzame week”, vertelt schepen van Samenleven Anniek Nagels. “Het bingorooster toont verschillende acties die jij en ik kunnen ondernemen om duurzaam in het leven te staan. Dat gaat van ‘seizoensgebonden en fairtrade producten kopen’ over ‘de trap nemen in plaats van de lift’ tot ‘meedoen aan lokale participatieprojecten’. Vaak heel eenvoudige, kleine aanpassingen in je gedrag die mee het verschil kunnen maken. We delen de Bingokaarten uit aan onze SDG-stand op de versmarkt in de Vennestraat op zaterdag 24 september. De stadsmedewerkers hebben elk een exemplaar op hun bureau ontvangen. Slagen zij erin een rijtje te doorstrepen en dus bingo te halen, dan maken ze kans op een Fairtrade-mand vol lekkers.”

Vredesvlag

Op woensdag 21 september hangt de vredesvlag uit aan het Genkse stadhuis. “We doen dit in het kader van de Internationale Dag voor de Vrede; ook een initiatief van de Verenigde Naties en een thema dat naadloos aansluit bij onze duurzame week. Vrede en ongelijkheid verminderen zijn twee SDG’s die wij als stad heel belangrijk vinden en graag extra onder de aandacht brengen”, aldus nog schepen Anniek Nagels.

Wil je meer te weten komen over de Genkse lokale helden en/of de duurzame projecten van het Sociaal Huis Portavida? Neem dan zeker een kijkje op de webiste: www.genk.be/duurzamegemeente