Stadsbeiaard, een jukebox voor alle Genkenaren

Gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2020 10.27 u.
Elke donderdag van 10 tot 10.30 uur speelt stadsbeiaardier An Lommelen verzoekjes van Genkenaren. An en collega Wim bewerken de nummers, en met wat geluk hoor je ze weergalmen vanuit de toren van de Sint-Martinuskerk in het centrum.

“Het idee komt van de Dienst Cultuur van stad Genk, in wiens opdracht wij als beiaardiers werken. Ik zag het meteen zitten om voor de duur van de coronamaatregelen nieuwe verzoeknummers te bewerken voor de beiaard en die dan op donderdag te spelen”, vertelt beiaardier An Lommelen. “Eenvoudig is het niet, want ik moet creatief zijn en heel kort op de bal spelen. In een paar dagen tijd moet ik partituren zoeken, online of via de bib, en aanpassen voor de beiaard. Meestal lukt dat.”

The Police

Niet elk nummer blijkt even geschikt, maar luisteraars kregen toch al verrassende muziek te horen. “Tijdens de eerste bespeling in april bracht ik Don’t stand so close to me van The Police. Een heel toepasselijk nummer in deze coronatijd, maar het bleek nogal eentonig op de beiaard”, lacht An. Maar bijvoorbeeld Tragedy van The Bee Gees of Let’s get physical van Olivia Newton John klonken verrassend goed.

Speciaal verzoek

“Ik was ook erg vereerd met het verzoek van de Genkse muzikant Danny Bierset van Polly et les Quatre Snaar. Hij vroeg naar Blackbird van The Beatles. Daar was natuurlijk wat meer arrangeer- en studiewerk voor nodig. Maar het leverde een mooie melodie op die ik nog dikwijls zal spelen.”

Bloem

Zelf beleefde An ook plezier aan Can’t help falling in love van Elvis Presley, en Laat ons een bloem van Louis Neefs. “Wat de Genkenaar ervan vindt, weet ik eigenlijk niet. Meestal krijg ik wel reacties, maar nu zitten veel mensen noodgedwongen binnen. Daarom probeer ik af en toe een nummer op te nemen, om het te delen op de Facebookpagina Beiaard Genk. Zo komt het misschien toch bij een breder publiek terecht, en is de beiaard een juke-box voor alle Genkenaren.”

Nieuwe trap

De beiaard ligt in de toren van de Sint-Martinuskerk in Genk-Centrum. De kerk ligt er nu extra mooi bij, met de nieuwe rustbanken en trap naar Molenstraat. Je krijgt een prachtig zicht op de achterkant van de kerk. Wandel je door het centrum? Loop er dan gerust eens langs. 

Volg de beiaardiers via facebook.com/beiaardgenk