Genkie Stefan Goris heeft een passie voor verhalen en sledehonden

Gepubliceerd op woensdag 27 oktober 2021 11.33 u.
Leerkracht in de Europaschool, teambuilder, hondentrainer, auteur … Stefan is het allemaal. Met Esdra won hij ooit het Wereldkampioenschap Sledehonden. Naar aanleiding van de Voorleesweek in de bib van Genk in november, vertelt hij hoe die passie resulteerde in een kinderboek.
Vertel eens, wat mogen lezers over je weten?

Stefan: “Ik ben wonend in Zutendaal, maar al bijna elf jaar onderwijzer in het Genkse. De leerlingen van de Europaschool in Kolderbos waar ik lesgeef, zullen mij ongetwijfeld kennen. daarnaast gaat mijn tijd ook naar mijn sledehonden, de organisatie van teambuildings en het aanpakken van opvoedingsproblemen bij honden.”

Hoe kwam je bij de sledehondensport terecht?

Stefan: “Ik ben deze sport gelijktijdig met mijn lerarenopleiding opgestart. Van daaruit is het geleidelijk aan gegroeid. Nu reizen we jaarlijks met twaalf à veertien honden overal naartoe. En ik leer ook erg veel uit die passie. Ik zie mijn falen altijd als groeikansen en reflectiemomenten. Daar werd ik ook een betere leerkracht van. Ik probeerde me altijd in de honden te verplaatsen: hoe zien zij de wereld? Net als bij de kinderen in mijn klas.”

Hoe vertaalt zich dat in jouw passie voor lesgeven?

Stefan: “Ik wil vooral lesgeven zoals ik graag les zou hebben gehad. Ik was zelf eerder een atypische leerling en wanneer ik het niet interessant vond, lette ik gewoon niet op. Mijn aanpak is daardoor wat ongewoon. Ook hier kies ik voor een dienende, in de plaats van een autoritaire aanpak. Ik wil kinderen inspireren om zichzelf te zijn en in zichzelf te geloven. Daarom koos ik ook voor het lager onderwijs. Die kinderen zitten nog echt in hun droomwereld.”

Een droomwereld die je mee helpt inspireren met je jeugdboek, Esdra?

Stefan: “Klopt! Met mijn hond Esdra werd ik in 2014 wereldkampioen. De avonturen die ik samen met haar beleefde, wilde ik graag met mijn klas delen en beter nog, mijn leerlingen vonden die verhalen enorm fijn en leerrijk. Samen met Stijn Moerkaars heb ik er een fantasieverhaal van gemaakt. De hoofdstukken zijn gekoppeld aan informatie over de sledehondsport. Van de oertijd tot nu. Op die manier willen we niet enkel entertainen, maar ook op een leuke manier vertellen over hoe het sledehondenleven eruit ziet.”

Eind november is het voorleesweek in de Genkse bibliotheek. Kijk je daar als leerkracht naar uit?

Stefan: “Absoluut. Ik merk dat mijn leerlingen enorm genieten van de voorleesmomenten. Ik was altijd al geïnteresseerd in de natuur en de wereld rondom mij. Onderwijzer zijn, zie ik als een luik op die wereld. Voorlezen is daar een verlengde van.”

Het boek Esdra kan je lenen in de bibliotheek van Genk! 

TIP VAN STEFAN:

De bibliotheek heeft op 27 november een leuke activiteit naar aanleiding van de Voorleesweek: Boek je Kwispelkwartier en lees voor aan een hond. Ze organiseren dit in samenwerking met de Genkse blindengeleidehondenschool. Blindegeleidenhonden hebben veel socialisatie nodig. Maar ook voor de kinderen is het leuk. Voorlezen aan een hond vergroot hun zelfvertrouwen en de motivatie om te lezen. Want honden bieden graag een luisterend oor!”

Boek je kwispelkwartier