Stem mee voor Burgerbudget Genk

Gepubliceerd op donderdag 27 mei 2021 11.46 u.
Dit jaar lanceerde de stad het Burgerbudget Genk. Ons doel: Genkenaren de kans te geven om projecten op te zetten die hun straat, buurt of zelfs heel Genk ten goede komen. Vanaf 18 juni kan je stemmen voor deze projecten!

Wat is het Burgerbudget Genk alweer?

Een Burgerbudget bedraagt minimum 5.000 euro en maximum 100.000 euro. Een mooi bedrag dat de stad wil toekennen aan verenigingen en burgers om allerlei initiatieven voor en door Genk te verwezenlijken. De focus van het Burgerbudget Genk ligt op talentontwikkeling, klimaat & duurzaamheid en de aanpak van armoede & sociale ongelijkheid.

10 experten toetsten de ideeën 

Rond deze belangrijke thema’s hadden heel wat inwoners goede ideeën zo bleek. Bij de oproep voor het Burgerbudget in januari en februari 2021 werden maar liefst 178 ideeën ingediend. Op basis van de beoordeling van 10 experten uit de klankbordgroep konden 156 ideeën verder worden uitgewerkt tot een volwaardig project. Hiervoor werden alle indieners uitgenodigd voor een gesprek. Dat gebeurde door de coronamaatregelen online. Begin juni worden de uitgewerkte projecten nog een laatste keer beoordeeld door de klankbordgroep en dan kan er gestemd worden. 

Wie zijn de experten?

Maar wie zetelt nu eigenlijk in die klankbordgroep en wat vinden ze zelf van het Burgerbudget Genk? Sowieso zijn er geboren en getogen Genkaars van de partij, zoals Sebila Öztürk (Psychotherapeute) en Loes Vandeweerd (voormalig medewerker OCMW). Loes las een artikel over het Burgerbudget in Stadsmagazine 3600 en was meteen benieuwd naar het vervolg. De vele ideeën die er zijn ingediend hebben ook Sebila positief verrast. Madjid Belbachir (Product
Owner ASML) hoorde voor het eerst over het initiatief in de media en kwam er ook via zijn netwerk mee in contact. Hij was meteen enthousiast om de klankbordgroep te vervoegen.

Jan Panis (gepensioneerde CEO) was vooral verwonderd over hoeveel Genkenaren er bezig zijn met sociale projecten. Een aangename verrassing voor alle klankbordgroepsleden, en dus was de selectie zeker niet makkelijk.meerwaarde, haalbaarheid en het verbindende karakter.

Verder waren ook enkele nieuwe inwoners vertegenwoordigd in de groep, zoals Koen Vanthournout (onderzoeker bij EnergyVille en VITO). Hij verhuisde vier jaar geleden naar Genk en is vereerd dat hij zijn steentje kan bijdragen aan zo’n mooi initiatief. Mara Valentini denkt er net zo over. Zij is iemand die zich steeds 100% geëngageerd heeft voor
Genk in jeugdverenigingen, de jeugdraad, het verenigingsleven, de cultuurraad, kunstprojecten … Al was deze rugzak ervaring zeker niet nodig om het tot de klankbordgroep te schoppen.

Siemen Reniers (managementconsultant) is nog zo’n ervaringsdeskundige. Hij kende nog niemand binnen de klankbordgroep persoonlijk, al zaten er wel enkele namen bij die hij al vaker had gehoord. Hij vond het net als Koen Vanthournout heel leuk om met zo’n diverse groep te kunnen samenwerken.

Rachida El Garani (filmregisseur, scenarioschrijfster en actrice) en Liesbeth Huybrechts (Professor aan de Uhasselt) bijvoorbeeld, kennen de Genkse context goed. De één omdat ze hier opgroeide, de ander vanuit haar expertise in participatief ontwerp en ruimtelijke veranderingsprocessen. 

We mogen dus gerust zijn dat alle projecten grondig en met kennis werden doorgenomen. 

Genkenaren aan zet: 
JOUW STEM TELT!

Nu ligt het lot van al die mooie projecten toch wel echt in handen van álle Genkenaren. Vanaf
vrijdag 18 juni 2021 kunnen Genkse burgers vanaf 14 jaar stemmen op de projecten waar ze het meest in geloven.

Elke Genkenaar kan één keer deelnemen aan de stemming door 3 favoriete projecten te kiezen. Sergio Destino (communicatiemanager Cegeka, voormalig journalist TVL en communicatieverantwoordelijke Unizo Limburg) heeft daarbij één belangrijke boodschap: “Volg je gevoel bij het uitbrengen van je stem, in combinatie met een meerwaarde voor de Genkse wijk of de samenleving in het algemeen.” Wijze woorden. En nu is het aan jou!

Stemmen kan eenvoudig via
www.burgerbudgetgenk.be 
van vrijdag 18 t.e.m. woensdag 30 juni 2021