Guy Willems: "steun de changemakers van 11 11 11"

Gepubliceerd op vrijdag 6 november 2020 10.15 u.
Guy Willems is gepensioneerd en geëngageerd voor het Genks comité Kisaro, een landbouwproject in Rwanda. Hij staat achter de changemakers van 11. 11. 11 en nodigt ons uit om, ook in deze moeilijke tijden van corona, ons hart te laten spreken voor het Zuiden.
Guy, wat mogen we over jou weten?

Guy: “Ik was leerkracht, adjunct-directeur en ten slotte directeur in het Sint Jozefinstituut in Bokrijk. Sinds mijn pensioen ben ik bezig met verschillende dingen zoals fotografie maar ook met het comité Kisaro uit Boxbergheide. Dit is een steungroep ontstaan rond broeder Cyriel Wieme. Hij is bijna 50 jaar geleden in Kisaro in Rwanda gestart met een centrum voor landbouwontwikkeling waarin opleiding centraal staat.”

Hoe heb je het comité Kisaro leren kennen?

Guy: “Dat was via de school waar ik mee de inleefreizen organiseerde. Via Kisaro is mijn idee dat je met goede projecten een bevolking zelf het lot in eigen handen helpt nemen, enorm gesterkt."

Wat is er zo bijzonder aan die inleefreizen?

Guy: “De leerlingen die in 2018 met ons naar Kisaro zijn gegaan, praten daar nog over met leeftijdsgenoten. Zo begeesteren ze elkaar, geraken enthousiast en zo kan hun blik op de wereld ook ruimer worden. Dat helpt soms beter dan dat volwassenen of leerkrachten het uitleggen. Het is fantastisch dat stad Genk inleefreizen ondersteunt en opneemt in haar mondiaal beleid."

Moet je dan op inleefreis gaan om solidair te zijn?

Guy: “Uiteraard niet. Maar het is natuurlijk belangrijk dat zoveel mogelijk mensen erover praten en ons, Genkenaren, bewust maken van wat er aan de hand is in de wereld want via media krijg je dit niet altijd te horen. Ellen Bosch bijvoorbeeld, ook een oud-leerling van Bokrijk, is over haar project in Peru komen vertellen. En dát begrijpen leerlingen. Hoe meer mensen getuigen, hoe meer je de solidariteit kan stimuleren en hoe meer mensen de microbe te pakken krijgen om zelf ‘changemaker’ te worden.”

Broeder Cyriel was zo'n ‘changemaker’. Wat betekent dat eigenlijk?

Guy: “Changemakers zijn zoals het woord zegt: mensen die het verschil kunnen maken voor anderen. Zij helpen zonder eigenbelang. Dat zit in de kleine, maar ook structurele dingen die onze wereld vooruit helpen en beter maken.”

Je staat als vrijwilliger ook achter de ‘changemaker’- campagne van 11.11.11. Hebben ze het moeilijk dit jaar?

Guy: “Spijtig genoeg wel. Door corona kan er niet aan de huizen en winkels opgehaald worden en zijn er minder activiteiten. Dat wil zeggen minder geld. Ik hoop dat alle Genkenaren die in de mogelijkheid zijn, hun goed hart tonen in november en ingaan op de uitnodiging die in de brievenbussen valt en een gift doen.”

Meer info over het project Kisaro: kisaro.be
Meer info over inleef reizen en mondiaal beleid in Genk: genk.be/lokaalmondiaalbeleid of genk.be/11
11. 11. 11. steunen? stort via 11.be