Stiemerlab gaat opnieuw van start

Gepubliceerd op vrijdag 12 mei 2023 10.14 u.
Het burgerwetenschappelijk onderzoek Stiemerlab gaat weer van start. Samen met 20 Genkenaren, stad Genk, VITO, VMM en Stichting Kitsunya zetten we het meten van de waterkwaliteit van de Stiemerbeek verder.

Het unieke aan het project is dat wetenschappers en burgers samenwerken om de metingen uit te voeren, door gegevens te verzamelen en voor de sensoren te zorgen. Deze gegevens zijn bijzonder waardevol om de impact van de initiatieven in de Stiemervallei op de Stiemerbeek te kunnen meten.

Vanaf 20 mei 2023 gaan de vrijwilligers terug aan de slag om tweewekelijks de sensoren in de Stiemerbeek te reinigen. Zo kunnen zij optimaal blijven werken. De resultaten kan je raadplegen op www.stiemerlab.be.

Ook Stiemerlabber worden?

Er zijn nog een aantal vrije plaatsen voor burgerwetenschappers. Een Stiemerlabvrijwilliger gaat tweewekelijks of maandelijks met het juiste materiaal naar een vaste sensor. Ter plaatse wordt de sensor gereinigd en wordt deze onderhoudsbeurt geregistreerd. Dit alles duurt ongeveer 20 minuten.

Voor elke nieuwe vrijwilliger wordt een korte opleiding en uiteraard het nodige materiaal voorzien. Eén of twee keer per jaar komen de vrijwilligers samen.

Interesse? Laat iets weten via stiemervallei@genk.be.

Kick-off 20 mei

Op 20 mei om 15u trekken we het Stiemerlab terug op gang met een kick-off bijeenkomst in de Stiemerhub (André Dumontlaan 16). Op de agenda staat

  • Kennismaking vrijwilligers en medewerkers
  • Toelichting van deze fase van het Stiemerlab
  • mogelijkheid tot stellen van vragen
  • afhalen materiaal
  • korte opleiding sensor reinigen voor nieuwe vrijwilligers

Wil je hierbij graag aanwezig zijn? Geef een seintje via stiemervallei@genk.be.