LOKALE DELICATESSE
Mijn stokjes zijn gemaakt van lams- of schapenvlees, afkomstig van dieren die in de Italiaanse bergen grazen en het allerzachtste vlees produceren, vertelt Mauro. Toen mijn vader zaliger tien jaar geleden met het idee kwam om stokjes uit Abruzzo te importeren naar België, kenden enkel de Italiaanse mijnwerkers van de eerste generatie deze lokale delicatesse."
VERKOCHT
Aan Italiaanse supermarkten verkocht hij dan ook gemakkelijk, maar het grotere publiek moest nog overtuigd worden. "Ik stond vele zaterdagen letterlijk met mijn barbecuestel aan de supermarkten, want eenmaal klanten het vlees proefden, waren ze verkocht", weet Mauro.
EEN WARE HYPE
Zijn harde werk wierp vruchten af, want sinds twee jaar zijn de arrosticini een ware hype. Mauro kon van zijn hobby een fulltime job maken. Het grote verschil met de gewone satés die je hier in de winkels vindt, is de kwaliteit van het vlees. Dieren in Italië worden niet op korte tijd vetgemest. De schapen en lammeren leven er buiten en grazen in de bergen.
HERDERS
"En dat proef je", verzekert Mauro! "Ik doe al tien jaar zaken met een klein bedrijfje uit de regio. Er werken maximum tien mensen waaronder twee herders die de schapen elke ochtend melken en er vervolgens een hele dag de bergen mee intrekken.
Ondertussen heeft Mauro ook andere BBQ-specialiteiten de Italiaanse worsten met venkelzaad, pikante kruiden of lever. Hij verkoopt zijn stokjes ook online.
RECEPT VAN LOUISE:
ARROSTICINI MET TRUFFEL-AIOLI EN FRIS VENKELSLAATJE
Voor 4 personen:
12-16 stokjes
12-16 kleine wraps
Voor de truffel-aioli:
1 eierdooier
Sap van ½ citroen
1 teentje knoflook, tot moes geplet
peper en zout
120 ml zachte olijfolie
Enkele druppels truffelolie
• Meng de eierdooier, het citroensap en de knoflook los. Voeg peper en
zout toe.
• Voeg nu in een heel dunne straal, al kloppende de olijfolie beetje per beetje toe tot een gebonden massa. Voeg als laatste de truffelolie toe.
Voor het venkelslaatje:
1 venkel
1-2 sinaasappels
2 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
peper en zout
10 g platte peterselie, fijngehakt
• Snijd de venkel doormidden en schaaf met een mandoline (of mes) in dunne plakjes.
• Schil en snijd de sinaasappel in stukjes.
• Meng de venkel met de sinaasappel en de platte peterselie en maak aan met olijfolie, rode wijnazijn, peper en zout
• Gril de stokjes op de barbecue of in een hete grillpan.
• Verwarm de wraps zoals aangegeven op de verpakking. Leg er een stokje, wat venkelsalade op. Werk af met de aioli.
Smakelijk!