Stoppen met roken: Genkenaren getuigen

Gepubliceerd op donderdag 27 mei 2021 15.05 u.
31 mei is de ‘Werelddag zonder tabak’. Een moment waarop veel mensen beslissen om te stoppen met roken. Maar liefst één op zeven wil definitief af van de sigaret. Marcel, Manon en Jean schreven zich twee jaar geleden in voor de rookstopcursus van de stad Genk. Wat gaf hen de doorslag?
Manon Chatsiemmanouil (57) doet vrijwilligerswerk: "Stoppen heeft alleen maar positieve gevolgen"

“Ik ben astmapatiënt en moet dagelijks puffen. Omdat puffen en roken echt geen combinatie is, besloot ik definitief te stoppen. Met alleen maar positieve effecten als gevolg. Want op twee jaar spaarde ik al flink wat geld uit. En mensen die schrik hebben voor de extra kilo’s stel ik graag gerust: ik ben geen gram bijgekomen. De groepslessen zijn een echte aanrader. We waren met zeven in onze rookstopclub en we hebben er elkaar heel goed doorgesleurd.”

Marcel Jeunen (57)
werkt in de keuken van ZOL Genk : "Ik wilde mijn vrijheid terug"

“Ik rookte al een groot deel van mijn leven. Voor mijn gezondheid was het dan ook de hoogste tijd om te stoppen. Bovendien was ik het beu om slaaf te zijn van die sigaret. Altijd maar zoeken naar een kans en een plekje om te roken … Ik wilde mijn vrijheid terug! Om mezelf wat sociale druk op te leggen, bracht ik mijn collega’s op de hoogte van mijn plannen. Maar de grootste motivatie kwam van de cursusgroep. Iedereen stimuleerde elkaar. Alleen was het me nooit gelukt.”

Jean Gregoor (67)
gepensioneerde militair: "Mijn vrouw wil me nog veel jaren bij haar"

“Een rookverleden van vijftig jaar en een stent: geen al te beste combinatie. Voor een gezonder leven was stoppen dan ook een vereiste. Die groepsgesprekken deden mij echt deugd en hielpen mij er voluit voor te blijven gaan. Telkens weer keek ik uit naar de volgende bijeenkomst. Al zit mijn grootste motivator thuis gewoon mee aan de keukentafel. Mijn vrouw wil me graag nog veel jaren bij haar om samen mooie momenten te beleven. Ik zou alle jongeren willen zeggen: begin er gewoon niet mee.”

Wil jij het roken ook definitief vaarwel zeggen?
Doe zoals Marcel, Manon en Jean: aanvaard hulp en schrijf je in voor een rookstopcursus. Wie zich laat begeleiden, heeft tot vier keer meer slaagkans. En onthoud: in elke roker zit een stopper.
Alle info vind je op www.genk.be/rookvrijestad
Lees ook: Genk gaat voor 'Generatie rookvrij'