Studio Villa Basta helpt jongeren in Genk sneller naar het podium

Gepubliceerd op dinsdag 28 juni 2022 12.18 u.
Studio Villa Basta is dit jaar ingetrokken in het oud-gemeentehuis in Genk-Centrum. Stad Genk stelt de plek ter beschikking om jong talent te inspireren, stimuleren en ondersteunen. Villa Basta biedt al jaren ruimte en kansen aan jonge muzikanten en kunstenaars in Genk.

“In 2021 is de vraag naar studioruimte werkelijk ontploft”, zegt Ruben Vanschoonbeek van Villa Basta. “DJ’s, producers, muzikanten, rappers, zangers vinden steeds meer de weg naar ons. Met Studio Villa Basta geven we dit jong ruw talent alle troeven in handen om sneller dat trapje hoger te nemen. En dat is ook broodnodig voor de creativiteit, na twee jaar van sociale isolatie", verzekert Ruben. 

Samenwerking met Genkse festivals 

Het platform en label beantwoordt de vraag naar (studio en repetitie-)ruimte, promotionele ondersteuning, traject, coaching, podia en speelkansen met een totaalaanbod. De nauwe samenwerking met de lokale partners zoals Absolutely Free Festival, Genk On Stage, Muziekodroom, Farrm en tal van andere initiatieven legt verschillende mogelijkheden voor jong-talent in bedding. Het feit dat 75 % van de artiesten op Genk On Stage dit jaar uit Genk of de omgeving van Genk komen, bewijst het nut van dit soort projecten.

De muziekwerking van Villa Basta ondersteunde voorheen al jonge muzikanten zoals Ibe, Dikke, Chaz & Djalu, ILA, Goeie Jongens en Caspar Auwerkerken. Dit door te faciliteren, coachen of hun mee te nemen in een (audio -of video-)productie.

Het oud-gemeentehuis als studio

Vandaag passeert wekelijks ongeveer een 20-tal muzikanten de studio de twee professionele 'bedroom' studio's in het oud-gemeentehuis. Onder deze jonge artiesten in wording bevindt zich ook Berdan. Zijn droom is dat iedereen hem en zijn tweelingsbroer zullen kennen als pure artiesten. "Wij brengen songteksten die mensen echt raken en hopen ermee veel shows te kunnen doen, tot in het buitenland liefst", hoopt Berdan. "Deze studio is perfect voor mensen die er echt voor willen gaan en al iets of wat ervaring hebben. Zodat je enkel kan leren en groeien. Al het materiaal waarmee we werken zoals ook de microfoons zijn beter dan perfect. En bovenop is er hier een heel fijne sfeer."

Artistieke community

Met de uitzet van dit nieuw initiatief blaast stad Genk een frisse wind op de visie omtrent hun creatieve werkplaatsen voor jongeren. Zo coördineerde Villa Basta afgelopen 5 jaar in het oud-gemeentehuis het jeugdkunstenhuis ‘Jungle’. Uit dit succesvol project ontstond de sterke artistieke community rond Goeie Jongens en kunstengroep The Building. Door het succes en volwassenwording van beide collectieven kiest Villa Basta voor een doorstart naar het project Studio Villa Basta.

Meer info over Studio Villabasta in het oud-gemeentehuis:

Lees meer