Sumeyye vrijwilligt in de zadenbibliotheek Heempark

Gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2022 12.58 u.
Soms kan iets wat op het eerste zicht heel eenvoudig lijkt, ook heel nobel zijn. Sumeyye Polat maakt deel uit van de vrijwilligers die zaadjes van bloemen, groenten en planten ‘schonen’ in het Heempark. "Ze zijn kostbaarder dan je denkt", zegt ze. Kom in april dus zeker je gratis pakje afhalen!
Sumeyye, hoe ben je in het Heempark terechtgekomen?

Sumeyye: “ Ik woon nog maar net in Genk. Ik ben van opleiding scheikundelerares en omdat de natuur me erg interesseert ben ik op een zomerdag naar Heempark getrokken. Ik hoorde dat er activiteiten en workshops waren die ook voor mijn dochtertje leuk zijn. Ik zag hier enkele mensen bezig met zaadjes te zeven en dat boeide me direct. Ze vroegen me om aan te sluiten en ik dacht waarom niet? Zo leer ik meteen beter Nederlands en meer over de natuur.”

Vertel eens, wat doen jullie hier?

Sumeyye: “Wij halen zaadjes uit verdroogde planten, kruiden, groenten en bloemen. Mensen brengen ze spontaan binnen of vrijwilligers van de zadenbib nemen ze mee. We leggen dat op zeefjes en zo zeven we tot we de zaadjes over houden. We doen dat in zakjes, ongeveer een lepeltje, en die hangen we in een rekje in het Heempark waar mensen ze mogen meenemen.”

"De eerste zaadjes die in mijn handen kreeg, waren die van stokrozen"
Kan je hier goed in worden?

Sumeyye: “Ik moet nog veel leren als ik zie dat de andere vrijwilligers de zaadjes al aan de geur kunnen herkennen (lacht)! Maar ik kijk ook in boeken om zeker te zijn wat het is. Toevallig was het eerste zaad dat ik hier in mijn handen kreeg dat van stokrozen. En dat herkende ik meteen omdat het bloemen zijn die de familie in Turkije ook in de tuin heeft. Dat was een fijne ontdekking.”

Vinden jullie dat dit belangrijk werk is?

Sumeyye: “Zeker wel. Natuur is zo belangrijk. De zaadjes die wij hier uitsorteren komen voort uit wat hier groeit in Genk en dat maakt ze zo sterk en aangepast voor de Genkse bodem. We beseffen te weinig hoe kostbaar het plantgoed van groenten, fruit en bloemen is. Het zorgt voor ons voedsel. En voor mij is ook fijn om erover te kunnen praten, met een koffietje of thee erbij. Gewoon fijn!”

TIP VAN SUMEYYE!
KOM JE GRATIS ZADENPAKKETJE UITHALEN!

Wie zelf aan de slag wil in de tuin kan de gratis zaadpakketjes van de 'Jonge Groentjes'-actie uithalen in het Heempark. Je krijgt er de uitleg, potjes en labels bij om aan de slag te gaan.
Er zijn 1000 pakjes voorradig met zonnebloem en pompoenzaden.

Afhalen kan al vanaf 28 maart! Scholen kunnen ook komen afhalen na de paasvakantie.

Wil je nog meer beleven of je informeren? Kom dan op zaterdag 30 april 2022 naar het Heempark. Want dan gaan we samen zaaien in het Heempark. Je krijgt potgrond ter beschikking en neemt de potjes mee naar huis.

Ook vrijwilliger worden? Dat kan ook! 

Laat het weten