Tasso Tsolakidis

Gepubliceerd op vrijdag 1 november 2019 11.14 u.

Sinds 2005 ondersteunt Tasso als co√∂rdinator jonge vrijwilligers in De Uitdaging die bokslessen geven. De Uitdaging wil onder meer via zulke bokslessen de maatschappelijke weerbaarheid en sociale vaardigheden van jongeren verhogen. Daarnaast is Tasso hulptrainer en verzorgt hij samen met enkele anderen de ‘cooling down’ aan het einde van de trainingen. ‘Sport heeft me altijd geboeid, maar het waren de prestaties van Muhammad Ali die alle twijfel wegnamen: boksen is mijn sport.’

Wat is het moeilijkst voor mensen die willen leren boksen?

Tasso: De basisoefeningen zijn niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarbij gaat het over de bokshouding, het voetenwerk en de jabs. Een jab is een snelle, rechte stoot. Veel nieuwe leden denken dat boksen gemakkelijk is, maar een juiste hoek geven en daarbij je kin tegen je borst houden en met je ellenboog de juiste hoek vormen blijkt aanvankelijk minder evident dan gedacht. Het is ook niet zo dat wie moeilijkheden heeft in het begin weinig talent heeft. Soms moet je een bokser of bokster tijd geven om zich te ontplooien.

Wat vind je zelf het moeilijkste aspect aan je vrijwilligerswerk?

Tasso: Bij onze boksclub zijn verschillende asielzoekers aangesloten die afkomstig zijn uit verschillende landen en culturen. Met hen communiceren is een extra uitdaging. Maar we raken er uiteindelijk altijd wel uit.

Waarom is boksen niet straatvechten?

Tasso: Boksen is geen vorm van vechten, maar een volwaardige en bijzonder technische sport. Zo herhaal ik tegenover onze jongens en meisjes ook altijd dat een agressieve persoon geen goede bokser kan worden. Een goede bokser word je alleen als je de nodige discipline hebt en je goed concentreert op je houding.

Zo bekeken lijkt boksen wel een school voor het leven.

Tasso: Dat is het ook. Bij ons leren tal van jongeren heel wat vaardigheden die ze ook op andere momenten in hun leven nodig hebben. Geregeld stapt er een nieuw lid binnen dat meteen fel wil beginnen vechten en te agressief uit de hoek komt. Sommige jongeren nemen de problemen uit hun dagelijks leven mee naar de boksclub. Maar na verloop van tijd leren ze zich te beheersen en groeien sommigen onder hen uit tot bedreven boksers.

Waaruit haal je als vrijwilliger de meeste voldoening?

Tasso: Allereerst uit het respect dat de jongeren me hier geven. Ik voel me een gewaardeerde hulptrainer. Problemen probeer ik met humor te verzachten. En dat lukt dikwijls. Ik hou er ook van te zien hoe aanvankelijke agressie via de regels van het boksen wordt gekanaliseerd en uitloopt in zelfrespect en respect voor de anderen. Boksen bij De Uitdaging is dan ook meer dan sport. Onze jongens leren letterlijk tegenslagen op te vangen, daar niet boos om te worden, maar zich te concentreren en volgens de regels van de sport daarop te reageren. De winst in hun dagelijkse leven is enorm.