Te veel water, te weinig water? Elke druppel telt!

Gepubliceerd op vrijdag 3 juli 2020 15.22 u.
De verandering van het klimaat zorgt voor extremere temperaturen. Hittegolven gaan vaker voorkomen en langer aanslepen. Tegelijk krijgen we ook te maken met meer hevige regenval. Prognose voor Genk in 2050: het aantal hittedagen verviervoudigt van 6 naar 23. Hoog tijd dus voor actie, ook in Genk.

Onze grootste uitdaging

De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds meer tastbaar, denk aan de bosbranden in Australië en Brazilië eerder dit jaar. Dichterbij huis en onlangs nog in het nieuws: de eerste waterkranen in Vlaanderen waar geen water meer uit komt.

De klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen waar onze generatie voor staat. Daarom zijn duurzaamheid en klimaat ook een integraal onderdeel van het Genkse meerjarenplan 2020-2025. Ongeveer één derde van de investeringen gaan naar klimaatacties. Stad Genk wil absoluut een verschil maken.

Acties groot en klein 

Het stadsbestuur onderneemt al heel wat acties rond de waterproblematiek, van klein tot heel groot. Ook zitten er nog heel wat projecten in de pijplijn. Dit is alvast een overzicht:

Planten en bomen besproeien? De Genkse groendienst maakt voor het besproeien van groen gebruik van ‘effluent water’. Dat is gezuiverd afvalwater dat Aquafin ter beschikking stelt aan onder andere steden en gemeenten en landbouwers. 

Ooit al gehoord van een wadi? Je vindt ze op heel wat plekken in Genk. Ook in de tuinwijk Winterslag in de Oostlaan (foto). De stad laat ze aanleggen om water van daken en wegen in op te vangen zodat dit niet naar de riolering moet. De naam verwijst naar de Arabische naam voor een vaak droogstaand rivierdal maar staat ook voor Water Afvoer door Drainage en Infiltratie.

Water oppompen? Genkenaren die een huis bouwen en daarvoor grondwater oppompen (dit heet bronbemaling), kunnen een IBC-container met kraantje door de stad laten plaatsen aan hun werf. Dat maakt het mogelijk dat omwonenden daar water kunnen halen om te gebruiken in hun tuin. Dat voorkomt dat alle water via de riolering verdwijnt. In de nabije toekomst plaatst de stad ook bij grote werven een grote watercontainer, zodat de stadsdiensten, maar ook de bewoners en brandweer daar gratis water kunnen ophalen. Dit water wil de stad ook ter beschikking stellen van de volkstuintjes.

Slimme plantenbakken zijn zuinig met water. De nieuwe plantbakken in het straatbeeld worden gevuld met een grondmengsel dat vocht goed vasthoudt. Ook de planten zijn geselecteerd op hun resistentie tegen droogte. De bakken hebben een opslagruimte voor water en de wanden houden het vocht goed vast.

Komt er even geen water uit de fonteinen? Neem het ons niet kwalijk want de Genkse fonteinen worden tijdens extreme hittedagen doordacht aan- en uitgezet. Dat wil zeggen dat fonteinen waar je sowieso geen toegang toe hebt (bv op ronde punten zoals op Europalaan) tijdelijk zullen worden uitgezet. Zo verdampt er geen onnodig water. Voor fonteinen die verfrissen gaan we dat niet onnodig doen.

Warme oproep 

Als stadsbestuur kunnen we dit niet alleen. Daarom doen we als stad ook een warme oproep aan iedereen om water te besparen. Want iedere inspanning telt, hoe klein ook. Alle kleine beetjes helpen om Genk weerbaarder te maken. Volg daarom ook de FB of Instagram van stad Genk! 

Wat doen creatieve Genkenaren om leidingwater te besparen? Lees het hier. 

Wil jij ook hemelwater opvangen in je tuin of balkon? Heb je nog geen regenton? Lees ons aantrekkelijk aanbod voor deze zomer (tot 30 september!) waarbij de stad 20 euro tegemoet komt in je aankoop, via een geschenkbon. Lees hier meer. 

Ken je de stedelijke subsidie voor een regenwaterput? Lees hier meer