Terrasuitbreiding tijdens corona

Het aantal zitplaatsen op vergunde terrassen vermindert sterk door social distancingmaatregelen. We doen ons uiterste best om hier een mouw aan te passen door te werken met tijdelijke terrasuitbreidingen.

Basisprincipes tijdelijke terrasuitbreidingen

In deze moeilijke tijden willen we horeca zoveel mogelijk faciliteren en ondersteunen. Uitbreidingsaanvragen beoordelen we dus wat flexibeler dan gewoonlijk. Er moet echter nog steeds een basiskwaliteit zijn.

Meubilair

Normaliter worden binnen de terrasuitbreiding de reeds vergunde tafels en stoelen gebruikt, het terrasmeubilair dat omwille van social distancing niet geplaatst kan worden binnen de normaal vergunde terrasoppervlakte. Wil je toch ander terrasmeubilair aanvragen, kan dit gerust. Dit meubilair staat de komende maanden op het openbaar domein. Daarom vragen we om hier minstens een basiskwaliteit te voorzien (bv geen witte plastic tuinstoelen).

Tenten

Het plaatsen van partytenten is niet toegelaten. Ook hiermee proberen we basiskwaliteit te bewaken en een wildgroei aan partytenten te vermijden. Parasols mogen natuurlijk wel geplaatst worden.

Ruimte

Is er voldoende ruimte om de gewenste terrasuitbreiding te plaatsen? Blijft er een vrije voetgangersdoorgang? Blijft er voldoende bereikbaarheid voor hulpdiensten? Dit zijn o.a. enkele factoren die we meenemen bij het beoordelen van de aanvragen.

Uitbreiding voor buur / handelaar

Wil je je uitbreidingsterras plaatsen voor een naastliggende handelaar of voor het pand van je buur? Dan vragen we je om een akkoord van de handelaar of buurtbewoner in kwestie te verkrijgen en een goede verstandhouding te bewaren.

Take away / afval

We merken dat er een pak meer afval (pizzadozen, take away-bakjes, papiertjes, servetten etc) in het Genkse straatbeeld aanwezig is. Ben je een horecazaak die nog met take away werkt of merk je dat er meer ‘zwerfvuil’ is (bv omdat de stedelijke vuilnisbakken vol zitten)? We doen een oproep om dit zelf zoveel mogelijk in de hand te houden en een vuilbak te voorzien.

Last but not least…

Heb je een leuk voorstel, een creatieve inval om in je terrasuitbreiding te verwerken? Laat het ons weten! We staan zeker open voor toffe initiatieven of creatieve voorstellen.

Hoe aanvragen?

Doe je aanvraag bij voorkeur digitaal, online.

We hanteren een adviestermijn van maximaal twee werkdagen. De tijdelijke uitbreidingsvergunning wordt dus binnen maximaal 1 week aan jou bezorgd.

Vraag online aan

Wanneer opbouwen?

Opbouw van horecaterrassen is toegestaan vanaf zaterdag 06/06/2020. Op die manier heb je de tijd om een proefopstelling te bekijken en te zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen nageleefd worden.

Het spreekt voor zich dat er nog niemand kan plaatsnemen op het terras vóór de heropstart van de horeca maandag 08/06/2020. Als je het terras dus al in het weekend uitzet, moet dit na opstelling afgespannen worden met een lint zodat duidelijk is dat hier nog geen plaatsgenomen kan worden.

We vragen je om een eenvoudig papier te voorzien met vermelding “Dit terras kan officieel vanaf maandag 08/06 in gebruik genomen worden. Verboden plaats te nemen o.w.v. covid-19 veiligheidsmaatregelen.”

Vraag online aan