Terug van weggeweest: de Genker Jaarbeurs

Gepubliceerd op vrijdag 24 maart 2023 10.16 u.
Jarenlang was de Genker Jaarbeurs hét handelsevenement in Limburg. Hier werden de nieuwste hebbedingen voor huis, tuin en keuken voorgesteld. In 1988 kwam er een eind aan maar eind april blaast de Limburghal nieuw leven in deze legendarische beurs. 3600 blikt terug en vooruit.

Gouden jaren

Ivo Vrancken, André Remans, en Yves Daenen waren vroeger nauw betrokken bij de organisatie van de Jaarbeurs. Zij groeiden er als het ware mee op en kregen het via hun vaders met de paplepel binnen. Hun herinneringen aan de gouden jaren van de Genker Jaarbeurs zijn nog steeds levendig.

Jaarbeurslaan

“In 1928, net geen 100 jaar geleden, dook de Genker Jaarbeurs voor het eerst op”, gaat Ivo van start. “Het initiatief kwam van de Genkse handelaren. In de beginjaren gebruikten ze enkele schoollokalen, maar toen de handelsbeurs groter werd, weken ze uit naar tenten op de pleinen in het stadscentrum. In 1978 trokken ze naar de gloednieuwe Limburghal en werd de Jaarbeurs hét paradepaardje van de evenementenhal. De straat van de Limburghal kreeg niet toevallig de naam Jaarbeurslaan”, weet hij nog.

Meer dan handel

“De Genker Jaarbeurs was veel meer dan een handelsbeurs,” gaat Yves verder. “Het ging ook om beleving en feest vieren. De beurs vond niet voor niets plaats tijdens de grote 1 meiviering.”

André herinnert zich de netjes uitgedoste hostessen die hun opleiding kregen in wat toen nog het Limburgse Vormingscentrum was en vandaag Syntra. “Alles straalde netheid en formaliteit uit. En buiten de vele innovaties, was er ook elk jaar een gastland met producten, kunst en folklore.”

Bourgondische gezelligheid

Letterlijk iedereen wilde erbij zijn. Mensen uit de politiek, verenigingen, handels- en bedrijfsleven maar ook de gewone mens kwam er aan z’n trekken. Yves: “Mijn vader omschrijft in zijn boek de toenmalige beurs als ‘een smaakvolle creatie in een sfeer van schoonheid, feest, pittoreske folklore, temperament, vreugde en Bourgondische gezelligheid’. Daarmee heb je meteen een mooie omschrijving van de Genker Jaarbeurs van
destijds,” besluit hij.

Revival in april en mei

De organisatie van de Limburghal wil nu verder bouwen op dit enthousiasme. Directeur Kris Teppers: “De nieuwe Genker Jaarbeurs wordt een totaalevenement. Het is gratis en je kan beursstanden vinden voor zowat alles in je huis, tuin en keuken. Er is 4000 m² aan standen met meubels, interieur design, voeding, gezichtsmassages en zelfs zwembaden. Net als toen zijn er gezellige horecapleintjes en veel optredens! “

Genker Jaarbeurs praktisch

28, 29 en 30 april & 1, 5, 6 en 7 mei 2023

Gratis toegang

Limburghal, Jaarbeurslaan 6

  • Beursstanden open van 13 tot 19 uur
  • Optredens van 18 tot 20 uur met onder meer dj NightCrow, Lou Mouzzillo & Danny Kerkhofs, Luigi Catalano ft Lydia & dj Melcata, dj Lennow, Polly Et Les Quatre Snaar, dj Ralpheus, de heivinken, Loredana en dj-set Pat Krimson.
  • Happy hour op 5 mei, van 19 tot 20 uur
  • Seniorendag op 6 mei

Er is een gratis parking voor fietsen en auto’s. Door de 1-meikermis stoppen er geen bussen net voor de Limburghal, maar wel aan de bushaltes in de buurt.

Het interview in 3600 kwam tot stand ism Willy Buntinx, de oude foto’s van de jaarbeurs komen uit het archief Heemkring en de Limburghal

Foto 1: Ivo Vrancken, André Remans, en Yves Daenen

Foto 2 en 3: Genkenaren maakten in de jaren 60 70 en 80 kennis met innovaties zoals de VHS recorder en de nieuwste generaties wasmachines. 

Foto 4: De netjes uitgedoste hostessen. Alles straalde netheid en formaliteit uit.