Terug naar school: we wensen je een fijne start!

Gepubliceerd op woensdag 26 augustus 2020 13.44 u.
Vanaf 1 september openen de Genkse scholen opnieuw hun deuren. Dat gebeurt in code geel: iedereen kan alle dagen terug naar school, maar met grote waakzaamheid.

3600 zet alvast mee de schouders onder deze nieuwe start. We leggen ons oor te luisteren in enkele scholen, want die bewegen letterlijk stoelen en banken om iedereen terug te verwelkomen. Tot slot hopen we dat corona de goesting om je talent te ontwikkelen niet in de weg staat. Want niet alleen de basis- en secundaire scholen gaan weer open, ook het deeltijds onderwijs en het volwassenenonderwijs nemen een nieuwe start.

Coronaveilig weer naar school: wat moet je zeker weten?

Reinoud Vandervelden, directeur Onze-Lieve-Vrouwlyceum:
“Als we omzien naar mekaar, lukt het ons wel”

“De zomervakantie heeft ons de tijd gegeven om ons goed voor te bereiden. Zo hebben we voldoende handgels en verdeeltoestellen. Onze nieuwe bewegwijzering zorgt ervoor dat klassen elkaar in principe niet hoeven te kruisen. We ontsmetten alles meermaals per dag en verluchten de lokalen. Ook het middageten organiseren we nu in kleinere groepen.

Deze zomer was er sowieso een grondige renovatie van ons sanitair gepland. Vanaf 1 september verloopt het toiletbezoek haast contactloos dankzij waterkranen, spoelbakken en verlichting die uitgerust zijn met sensoren. Een waardevolle investering!

Maar uiteraard zullen we dit virus het beste bestrijden door de coronamaatregelen op te volgen, binnen en buiten de school. ‘Omzien naar mekaar’ is niet toevallig de slogan van ons pedagogisch project.”

Vanessa Mariotti en dochtertje Laetitia (5j) kleuter bij VWS De Bret:
“We volgen de regels en maken er het beste van”

“Wij hebben het geluk om dicht bij de kleuterschool te wonen. Laetitia gaat vanaf 1 september naar de derde kleuterklas. Zij gaat met de fiets en ik wandel naast haar. Zo staan we niet in de file en hebben we ook wat beweging. Laetitia kijkt er erg naar uit om haar vriendinnetjes en juf weer terug te zien.

Lang zonder school is niet goed voor de kinderen vind ik. Daarom heb ik haar ook in juni naar school laten gaan toen het weer mocht. Dat verliep heel veilig. De kinderen zaten in hun klasbubbel en alle mama’s en papa’s droegen een mondmasker bij het afzetten en ophalen. We hebben er alle vertrouwen in dat het ook nu weer goed loopt.”

Hubert Crals, directeur Europaschool Kolderbos:
“Chapeau voor de ouders”

“We hebben het vorige schooljaar goed kunnen afsluiten. Op enkele kinderen na hebben we al onze lagere schoolkinderen teruggezien in juni. Van de kleuters kwam er 70 procent terug. Chapeau voor alle ouders die hun kinderen heel gedisciplineerd naar school brachten. Dankzij hun goede voorbeeld hebben we het schooljaar mooi kunnen afsluiten en kijken we uit naar een
nieuwe start.

Op dit moment zetten de leerkrachten de puntjes op de i om de school startensklaar te maken. Zo vragen we opnieuw aan de ouders om de kinderen enkel tot aan de schoolpoort te begeleiden. En we laten de kinderen weer in bubbels spelen. We merkten al in juni dat ze zich er erg goed bij voelen wanneer ze bij leeftijdgenootjes zijn. We beginnen dus zeer hoopvol aan het nieuwe schooljaar.”

Robbin Huijers, directeur volwassenenonderwijs Basiseducatie LiMiNo
“Eindelijk mogen alle cursisten terug naar de les!”

“Onze school geeft cursussen aan volwassenen vanaf 18 jaar die hun middelbare studies niet hebben afgemaakt. In de afdeling Genk volgen normaal zo’n 2500 mensen les. De fysieke lessen zijn stopgezet op 16 maart, maar digitaal bleven we in contact. In juni hebben we toch enkele groepen kunnen laten terugkomen. We kijken uit naar de nieuwe start in september, weliswaar met mondmasker.

We doen dit schooljaar iets extra. We willen immers inzetten op de ondersteuning van ouders met lagere schoolkinderen die moeite hebben met de digitale communicatie en online leren. Stel dat afstandsleren weer de norm wordt bij een nieuwe coronauitbraak, dan zijn ze alvast beter voorbereid!”

Interesse?
Jaarbeurslaan 25,
T 089 35 59 90
www.basiseducatie-limino.be

Terug naar school

Wat moet je zeker weten?

SCHOOLJAAR START IN CODE GEEL. WAT BETEKENT DAT?

Dat wil zeggen dat alle scholen open mogen, mits naleving van de coronamaatregelen. De maatregelen verschillen naargelang de graad van het onderwijs. Zo is er bij code geel geen afstand nodig tussen de kleuters of tussen de lagere schoolkinderen.

TIP! Stel je kinderen op de hoogte van de coronamaatregelen: handen wassen, niezen/hoesten in de elleboog, …

Heb je (groot)ouders die kwetsbaar zijn voor corona in je nabijheid? Bewaar zeker de nodige afstand. De sociale contacten van de kinderen worden immers weer ruimer.

Info over de kleurencodes en de bijhorende richtlijnen: www.onderwijs.vlaanderen.be.

MOETEN MIJN KINDEREN AANWEZIG ZIJN OP SCHOOL?

Ja! De scholen zijn weer open en dus wordt iedereen terug verwacht. Ook de kleuters. Kinderen van 5 jaar zijn voortaan leerplichtig en moeten dus elke dag naar school gaan. Lukt dit niet? Laat het dan weten aan de school van je kind.

MONDMASKERS: WEL OF NIET AAN DE SCHOOLPOORT?

Wie met het openbaar vervoer naar school gaat, draagt een mondmasker vanaf 12 jaar. Maar moeten ouders die hun kinderen tot aan de schoolpoort brengen dat ook? Bij het in druk gaan van 3600 was er geen verplichting. Toch kan het wenselijk zijn aan drukke schoolpoorten om een mondmasker te dragen. Sommige scholen vragen het sowieso wanneer je je kinderen tot in de school begeleidt. Informeer je dus goed via je school!

TIP! Begeleid je kinderen zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school. Zeker als je ook kinderen buiten je bubbel meeneemt, is het niet raadzaam om zomaar samen in de auto zitten. Draag dan zeker een mondmasker.

Lees ook

www.genk.be/talent