Tien dagen aandacht voor onze geestelijke gezondheid

Gepubliceerd op woensdag 30 september 2020 11.34 u.
Van 1 tot 10 oktober zet Genk het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. De voorbije maanden heeft corona ons leven immers zwaar op de proef gesteld. Dat merkten ze in de Genkse dienstencentra voor senioren maar ook in het Overkophuis voor jongeren.

 Als het over eenzaamheid gaat, denken mensen vaak aan ouderen. Maar er zijn best veel jongeren die zich eenzaam voelen. Kato en Tuur werken bij het Overkophuis in Jeugdcentrum Rondpunt 26. Tijdens de coronacrisis hebben ze het aantal oproepen serieus zien stijgen.

“Online is anders, toch deed het jongeren deugd”

Kato: “Eenzaamheid was een van de belangrijkste drijfveren voor jongeren om Overkop te raadplegen. Het isolement was vaak ook een versterkende factor bij andere sluimerende problemen. We hebben dan ook een online aanbod opgestart. Zo bleven we goed bereikbaar. Uiteraard geeft een goede knuffel van iemand 10 keer zoveel meer kracht dan een onlinegesprek, toch deed het hen deugd merkten we.”

"Kijk wat wel goed gaat"

“De belangrijkste tips die we aan de jongeren meegeven zijn: blijf positief en heb aandacht voor wat wel goed gaat”, vult Tuur aan. De werking is ondertussen terug opgestart en iedereen kan opnieuw binnenspringen voor een activiteit of een luisterend oor.

Nood aan een babbel? Kijk hier wat Overkophuis je kan bieden. 
WHAT’S UP op 7/10 van 12.30 tot 17 uur. Gratis muziekworkshop, voetbal en andere activiteiten die wapenen om met dipjes om te gaan in JC Rondpunt 26.

“Onze wekelijkse telefoontjes hebben wonderen gedaan" 

Ook de Genkse dienstencentra ondervonden de impact van de crisis aan den lijve. Maar de medewerkers lieten de senioren niet in de steek en hielden contact via enkele duizenden telefoontjes.

Marjolein was een van de belgezellen en had zo contact met tientallen ouderen. “Onze wekelijkse telefoontjes en oprechte betrokkenheid hebben wonderen gedaan voor de veerkracht van onze senioren. Want tijdens de lockdown ging alle aandacht naar de ziekte, de mentale gevolgen werden vaak vergeten. Onze senioren leefden ook in stress en onzekerheid. Hun hart even kunnen luchten, was voor veel mensen een belangrijke uitlaatklep. Even belangrijk waren de adviezen om zelf iets voor hun gezondheid te doen: bel met vrienden of vriendinnen, chat met kleinkinderen, ga toch eens naar buiten, blijf in beweging, … allemaal tips om verbonden te blijven en hun veerkracht te versterken.”

Nood aan een babbel? www.genk.be/belgezel
Het thema van de 10-daagse is 'Samen Veerkrachtig’: zorg voor elkaar, zorg voor veerkracht. Dit jaar staan ontmoeting en verbinding centraal. Lees hier meer over de actie.