Tocht van Limburg tot aan de kust: sensibiliseringscampagne in rolstoel met tussenstop in Genk

Gepubliceerd op vrijdag 29 oktober 2021 12.50 u.
Persbericht van 29 oktober 2021

Van 29 oktober tot 7 november rijdt Mario Sel in zijn rolstoel van Limburg tot aan de kust. Hij doet dit in kader van zijn project Side to Side, ten voordele van de vereniging Spina Bifida en Hydrocephalus vzw. Mario startte met dit initiatief om deze aandoeningen, ook bekend als open rug en waterhoofd, onder de aandacht te brengen. Op 29 oktober reist hij langs Genk.

“Het idee om met mijn rolstoel een 10-daagse tocht door Vlaanderen te maken, groeide bij het zien van televisieprogramma’s zoals Iedereen Beroemd, waar Wouter met zijn fiets dwars door Oceanië trok. Toen we in het voorjaar van 2020 werden aangezet om meer te wandelen en fietsen, trok ik vaker op pad. Het inspireerde me om dit project op poten te zetten”, vertelt Mario Sel.

Uitrusten bij negen gastgezinnen

Het doel is om enerzijds fondsen te vergaren voor de vereniging en anderzijds om meer aandacht te vragen voor spina bifida en hydrocephalus. “Ik kijk er enorm naar uit om onderweg zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Ik hoop zo vrienden, kennissen en familie aan mijn zijde te hebben, maar evenzeer vind ik het boeiend om nieuwe mensen te leren kennen”, aldus Mario.

Om zeker te zijn van rolstoeltoegankelijke parcours stippelde hij zijn route langs fietsknooppunten. Verder werd de route uitgetekend in functie van de aangeboden slaapplaatsen. Enkel bij het begin en aan het einde van elke etappe wijkt hij even af van dit fietsknooppuntnetwerk, om tot bij een gastgezin te geraken.

Tussenstop in Genk

Mario vertrekt op 29 oktober vanuit Maasmechelen. Diezelfde dag om 17.15 uur is hij in Genk en ontmoet Mario enkele leden van de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap bij Muna en Co in het oud gemeentehuis van Genk. Schepen Grondelaers overhandigt namens het stadsbestuur een cheque ter waarde van honderd euro aan de initiatiefnemers van Side to Side.

Praktische informatie

Spina Bifida en Hydrocephalus vzw is ontstaan in 1979 als zelfhulpgroep van en voor mensen met spina bifida en hun families. De vereniging doelt op de kwaliteit van leven en zorg te verbeteren voor mensen met spina bifida en door primaire preventie de incidentie van de aandoening te verminderen.